Quantcast

Ана-Мария премина гинекологичен преглед в "Пирогов"

Майката на Ана-Мария: Потресена съм от доклада на ДАЗД за 4-то ПУ

Вероника Шербанова Последна промяна на 16 октомври 2014 в 14:25 24498 14

Снимка Нова телевизия

Родителите на Ана-Мария

На 13-годишната Ана-Мария беше направен гинекологичен преглед в "Пирогов" в рамките на разследването за сексуално насилие над детето в 4-то помощно училище. Резултатите обаче няма да се оповестяват.

Това заяви пред OFFNews майката на 13-годишната Ана-Мария Радосвета Симеонова.

Гинекологичният преглед, който беше направен по искане на 6-о РУП, е бил с пълна упойка. Резултатите от прегледа обаче няма да се оповестява публично заради започналото разследване. Тази информация ще бъде обявена на по-късен етап, обясни Симеонова.

Потресена съм от доклада на Държавната агенция за закрила на детето за нарушенията в 4-то помощно училище. Явно животът на тези деца струва 1000 лева за Агенцията, коментира майката на детето излезлият в сряда доклад на ДАЗД.

При предварителните ни разговори с ръководството на училището, преди Ана-Мария да бъде записана, ни увериха, че с децата винаги има педагог, че не се отделят от тях. Сега излиза, че децата с часове са оставяни с непедагогически персонал. Явно животът на тези деца струва 1000 лева за ДАЗД, каза Симеонова.

Агенцията оповести в сряда резултатите от проверката си по случая с Ана-Мария. От доклада стана ясно, че от ДАЗД ще потърсят административнонаказателна отговорност на директора на 4-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“, заради което тя може да получи глоба в размер на 1000 лева.

Исканото наказание е заради това, че директорката не е уведомила органите за закрила на детето – Дирекция „Социално подпомагане“, Агенцията за закрила на детето и МВР, за нуждата от закрила на дете, с което са нарушени текстове в Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето, обясниха от Агенцията.

Не съм успокоена. Нещата за нас не са приключили за нас. Ние чакаме отговор на въпроса кой е този човек и искаме нещата да излязат наяве, заяви Радосвета Симеонова.

Този човек е в училището и някой от екипа е наясно какво се е случило. Това мълчание, с което се сблъскваме, е не просто безотговорно, то е страшно, посочи Симеонова.

Искаме да сме сигурни, че това няма да се случи с друго дете и се надяваме да не се е случвало преди. Но там има и деца, които са в безпомощно състояние и които не говорят. Затова отговорният за случилото се с Ана-Мария трябва да понесе наказанието си, каза тя. 

По думите й журналисти са споделили с нея и за оказван натиск върху медиите по случая. 

Майката на 13-годишната Ана-Мария коментира, че през последните седмици се сблъсква със „странна завеса“ във всички институции, когато що се отнася до случая с дъщеря й.

Когато отидох да подам повторно жалба, от 4-то ПУ започнаха да ми обясняват колко пари са дадени за ремонта на училището и колко е реномирано то.

Подобна беше и реакцията на Министерството на образованието и науката, които също наблегнаха на това колко пари са вложени в столичното училище, след като в публикации в медиите се появи информация за сигнала за сексуално насилие над Ана-Мария.

"Приоритет на МОН е цялостната организация на учебния процес в училището. Другото е въпрос на други институции“, обяви тогава зам.-министър на образованието Ваня Кастрева.

Проверки по случая бяха назначени както от МОН, така и от Държавната агенция за закрила на детето, а прокуратурата образува наказателно производство по случая.

Резултатите от проверката на МОН трябва да станат ясни до края на седмицата.

С Ана-Мария вече работят психолози. Тя е преместена и в друго училище.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2014 в 13:08

В нормалните държави дори и грам съмнмение да има за сексуално насилие над деца замесените губят работат си, а при доказване на вина за сексуално насилие/контакт с лица до 16 г. има само една алтернатива:затвор,и регисрация в списък с лица, на които им забранено да работят с малолетни. Майката трябва да съди училището, ако трябва и държавата!

17.10 2014 в 02:11

Като човек чието професионално задължение е да работи с лица от аутистичния спектър съм на мнение че няма как нормален човек да има полов контакт с лице с тежка форма на аутизъм. Особено пък дете и то момиче на 13 години. Аутизма засяга основно мъжете но при жените протича много мъчително особено в пуберитета.

16.10 2014 в 21:38

Стефане, виж при твоята майка не се получило и с кръв, докато е била бременна с теб. Иначе аутистичните проблеми идват от ваксините. Ти прочети листовката на някои ваксини за страничните явления.

Албена, не всички деца аутисти са еднакви по държание.

16.10 2014 в 19:25

Стефане, ако въпросът с аутизма се решаваше с 2 капки кръв, щеше да е решен поне колкото въпроса с Даун. Ама и вие си говорите, както уважаемата Албена, колкото да си правите вятър на устата!
Очевидно е, че не само не сте имали досег с дете с аутизъм, но и нищо смислено не сте прочели по въпроса. Точно както уважаемите институции...

16.10 2014 в 18:09

Уважаеми Г-н Стефан,

защо г-ца Албена е права - бихте ли подкрепили твърдението си с някакви научни или научно-популярни източници, имена на изследователи (медици) и др. под.?

Или просто си хортувате от любов към спора?

16.10 2014 в 18:02

Констанца, а ти виждала ли си друго по въпроса, освен идтерични лелки в интернета?
Не знам коя е и Албена, но тя просто е права.
Приспиващите упойки са задължителни за непълнолетните още от края на 70-те. За съвсем децата - от 50-те.
Цялата тая история за мене, е просто амбицията за слава на майката. Освен дето е можела да се обърне към известния ХІV етаж на Майчин дом преди да роди, където от 30 години проф. Кременски и сътрудниците му в клиниката по медицинска генетика, решават такива въпроси в две капки кръв.

16.10 2014 в 17:59

Уважаема Г-це Албена,

дори и най-елементарно търсене в Интернет ще ви даде повече информация относно аутизма от скромните данни, които са Ви предоставили като (вероятно) служител на държавна институция. Познаването на чужд език (някой от по-лесните - немски или английски) би разширило мирогледа Ви в тази област. Скандинавските изследвания са също много добри и полезни.

Поздрави!

16.10 2014 в 16:54

Албена, казваш "по принцип", а всъщност е само "НЯКОИ" деца. Далеч не всички деца имат непоносимост към докосване, а и не всички от тези, които имат тактилна свръхчовствителност, пищят. Някои просто се вцепеняват или се свиват и т.н. Това си го гледала или чела някъде, ама отиди в темата на майките на деца от аутистичния спектър и им задай въпроса, дали децата им пищят при допир. Това са много специфични неща и трябва внимателно да се коментират от хора, които не са вътре в нещата.

16.10 2014 в 16:27

Принципно децата-аутисти НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ДА БЪДАТ ДОКОСВАНИ. Те започват да пищят неудържимо и изпадат в паника. Днес майката разказа, че преди прегледа им се е наложило на двамата с таткото да убеждават момичето да седне около час.Как тогава някой ще го убеди да се съблече, пък и да го пипа /за изнасилване да не говорим/.

16.10 2014 в 16:10

До Петров:

"...в тона Ви прозира характерното за част от това съсловие неразбиране и озлобление към учениците..."

Това звучи като написано от повярвал си пубертет.