Образоватеният министър обеща дисциплинарни наказания по случая с Ана-Мария

OFFNews 13 октомври 2014 в 13:55 2572 0

Ще има дисциплинарни наказания по случая с 13- годишната Ана-Мария от IV-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” в София. Това съобщи образователният министър Румяна Коларова.

По думите ѝ директорката на помощното училище се връща от болнични в сряда тази седмица и тогава ще се реши как ще продължат с действията си от Министерството на образованието и науката по случая.

Коларова поясни още, че се изчаква да се съберат всички данни по случая и след сряда ще се изкаже становището на дисциплинарна комисия, която е сформирана към ведомството.

Както OFFNews първи писа, момичето е било подложено на сексуален тормоз и е било насилвано от мъж в училището. За скандалния случай разказа майката Радосвета Симеонова, която на 29 септември е сезирала няколко институции. Въпреки че е алармирала няколко държавни институции, на жалбите ѝ не било обърнато внимание. 

След като случаят стана обществено достояние наблюдаващият прокурор по случая е изискал незабавен доклад на материалите, които са му докладвани на 8 октомври. На същата дата е образувано и досъдебно производство. 

Наблюдаващият прокурор взе решение да се образува наказателно производство, за да може по установения законов ред да се съберат валидни доказателства. Освен от страна на МВР и прокуратурата неадекватна реакция по случая показа и Образователното министерство. На пресконференция зам.-министър Ваня Кастрева заяви, че детето всъщност имало склонност да се "заголва". На следващия ден бащата Росен Симеонов реагира емоционално на думите ѝ, заявявайки, че се срамува от този зам.-министър.

Това доведе до извинение от страна на зам.-министърката, но чрез прессъобщение от МОН. 

В същото време в социалната мрежа бе организиран протест в подкрепа на Ана-Мария и срещу бездействието на институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!