Майка: Давали са лекарства на детето ми в IV Помощно училище, за да е кротко

OFFNews 13 октомври 2014 в 14:50 5678 5

„Давали са лекарства на детето ми – тя никога не е подлагана на медикаментозно лечение за състоянието си. Попитах я дали са й давали лекарства. „Ако ти кажа, ти ще ми се скараш и ще ми се разсърдиш” – ми отговори дъщеря ми".

Това разказва пред бТВ Цветанка Димитрова, която е майка на момиче със специфични потребности, което е било в IV Помощно училище в София през 2011 година. 

В същото училище учи и Ана-Мария, чиито родители преди седмица алармираха за съмнения за сексуално посегателство срещу дъщеря им, която има аутизъм.

Димитрова разказа, че когато са записали дъщеря си в 9 клас, всичко изглеждало нормално - запознали са се с учителката на дъщеря им, както и с други учители, които никога повече не са видели, защото родители не са били допускани да приключват прага на училището. 

По думите на Цветанка Димитрова, класната ръководителка на дъщеря й е била новоназначена, но е напуснала само седмица по-късно, защото отказала да подпише документи, за което настоявало ръководството на училището.

В началото на втората седмица от учебната година бащата на Цветелина трябвало да я вземе от училище след обяда, но се забавил с час и половина. Когато пристигнал на входа при охраната, станал свидетел на грозна сцена.

„Докато казва на охраната за кое дете е дошъл, той чува суматоха и чува мъжки глас. Вижда в коридора две жени от помощния персонал край едно дете, което се е свило на пода в ъгъла, един от преподавателите удря с пръчка непосредствено до детето, което е с церебрална парализа”, разказа Цветанка Димитрова.

"Заради диагнозата си това дете няма как да си каже какво му се е е случило", подчерта майката. Бащата е отишъл веднага и разказал на директорката, но тя е отрекла такива неща да се случват в нейното училище.

По-късно от разговорите си с дъщеря си Цветанка Димитрова е разбрала, че децата седят сами в класната стая, без учител и без присъствието на възрастен човек.

„Когато е без учител, моята дъщеря е много общителна и става и започва да говори с другите. Затова се усъмних, че е седяла на чина цял ден и попитах дали е пила лекарства”, обясни майката.

Майката разказва, че за да са послушни децата, им давали хапчета. С директорката не е успяла да говори, а със служителка в Инспектората на министерството на образованието, под чийто контрол е въпросното училище.

„Говорих със служител в МОН, който отговаря за тези училища – обясних за случая и той си остана там. Служителката ми обясни само следното: държавата ни е такава, че дори да направим проверка на училището, никакви нередности няма да бъдат установени, а те ще бъдат само предупредени”, обясни Цветанка Димитрова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews