Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Най-много 1000 лева глоба за директорката на 4-то помощно училище

OFFNews 15 октомври 2014 в 17:49 9673 7

Държавната агенция за закрила на детето ще търси административнонаказателна отговорност на директора на 4-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ след проверка по случая с Ана-Мария, заради което тя може да получи 1000 лева глоба.

Исканото наказание е заради това, че директорката не е уведомила органите за закрила на детето – Дирекция „Социално подпомагане“, Агенцията за закрила на детето и МВР, за нуждата от закрила на дете, с което са нарушени текстове в Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето, обясниха от Агенцията.

Родителите на 13-годишната Ана-Мария, която страда от аутизъм, подадоха сигнал за това, че е възможно детето да е било сексуално насилвано от мъж в училището. Родителите на момичето сезираха няколко институции, но на жалбата не е било обърнато внимание, докато случаят не стана достояние на медиите.

При проверката в помощното училище са установени редица нарушения. Сред тях е и това, че на 19 септември, когато се предполага, че е станало посегателството над детето, учениците са били поверени на непедагогически персонал за известен период от време, който няма познанията и уменията да за работа с деца със специални потребности и за реагиране при кризи.

Агенцията е установила още, че в училището липсва цялостно видеонаблюдение, което също е предпоставка за недостатъчна сигурност на децата.

Специалистите са установили лоша организация на работата. За всеки ученик са отговаряли много различни служители и по този начин има размиване на отговорността и неяснота в кой момент къде е съответното дете и кой отговаря за него.

Проверката е установила и че липсват документи за приемственост на информацията между предходното и настоящото учебно заведение за уменията и дефицитите на Ана-Мария. Липсва и диалогът с родителите по отношение на възможностите и поведението на детето, поради което се е получило и сериозно разминаване между написаното в епикризата на момичето и заявеното от родителите и наблюденията на специалистите и персонала на 4-то помощно училище.

Като грешка е отчетен и фактът, че след попадането на момичето в новата среда, това не е отчетено по никакъв начин и не са планирани никакви действия за първоначална подкрепа.

Заради откритите нарушения в помощното училище са дадени предписания, сред които осигуряване на видеонаблюдение, засилване на контрола, подобряване на контактите с родителите и допълване на длъжностните характеристики на служителите със задължението да познават законите, засягащи закрилата на детето.

Училището ще трябва и да подобри координацията си с Агенцията за закрила на детето.

Докладът от проверката в 4-то помощно училище ще бъде предоставен на образователния министър и на Софийската районна прокуратура, допълниха от ДАЗД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews