Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция по Viasat History

Истинската история за падението на Ан Болейн, разказана от историчката Трейси Борман, дебютира на 20 юни

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2021 в 00:50 2975 0

В „Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция“ - изненадваща и впечатляваща документална поредица в три части - историчката, автор и ТВ водещ, Трейси Борман, ще изследва последните дни на емблематичната английска кралица. За по-малко от три седмици през май 1536 г., Ан се превръща от кралица на Англия в осъдена на смърт жена.

Премиерата по Viasat History в Централна и Източна Европа - в неделя, 20 юни, от 19:10 часа - следва стъпките на Ан, минута по минута – през коридорите, залите и затворите на Тюдорската власт. Проследяват се три ключови дни: арестът в двореца Гринуич, процесът в Тауър и – накрая – екзекуцията й, като се изваждат забележителни улики за това как истинският й палач - Томас Кромуел не се е спрял пред нищо, за да я унищожи.

Тези значими събития се развиват като напрегнат трилър, несравним с нищо друго от Тюдорската епоха. Драматично съчетание от политически маневри, секс, дворцов скандал и кралеубийство, падението на най-умната, смела и (според някои) коварна жена на Хенри VIII – е заплетена приказка като никоя друга. Наистина ли е прелюбодейка? Томас Кромуел изфабрикувал ли е поредицата от невероятни обвинения или наистина има солидни доказателства за тях?

В хода на трите епизода с пленителна драматична възстановка на ключовите събития, Трейси Борман ще представи най-новите теории за последните дни на Ан Болейн. Зрителите ще бъдат отведени на посещение в най-разточителните дворцови палати и исторически локации, които се оказват крайъгълни камъни в живота на Ан – от лондонския Тауър, където е задържана, през Уестминстър, където е процесът на обвинените заедно с нея, до Хамптън Корт, където съдбата на Ан е решена окончателно.

В първия епизод, „Арести“, изследваме последните дни свобода на Ан, връзките й с мъжете, с които е обвинена, че е прелюбодействала, включително брат й, последното писмо до съпруга й и дали е изфабрикувано, както и признанията на музиканта Марк Смеатън, които водят до нейния арест, и разбира се някогашния й съюзник, Томас Кромуел, който повежда делото срещу нея.

В епизод втори, „Обвиненията“ – проследяваме обвиненията в прелюбодеяние, кръвосмешение и съзаклятничество да бъде убит кралят.

Ще бъде разнищено в подробности всяко от обвиненията и как заседателите, включително собственият й баща, и цялата тюдорска правораздавателна система предпоставят нещата в нейн ужърб, още в момента на ареста й. Отделя се внимание и на ролята на семейство Сиймур, които имат собствена проектокралица, очакваща падането на Ан.

В последния епизод – „Присъди“ – се фокусираме върху изхода от делото. Ан е изправена пред съдебен състав от свои равни в кралската зала на Лондонската кула – публичен спектакъл, който привлича над 2 000 зрители. Ще видим как се развива делото на Ан – от пламенната й защита пред съда, председателстван от нейния чичо, до окончателната й присъда.

Дали всичко е скалъпено или има истина в обвиненията? Защото мъжете, осъдени заедно с нея, не потвърждават невинността й? Накрая излизат някои нови доказателства, че екзекуцията на Ан е предрешена.

„Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция“ дебютира с маратон на трите части на 20 юни, неделя, от 19:10 часа – ексклузивно по Viasat History в Централна и Източна Европа.

Повторение на 21, 22 и 23 юни от 20:00 часа и маратон на 26 юни, събота, от 16:05 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови