"Аладин": Имаме запис как от БАБХ ни искат 10 хил. лева подкуп

Ивайло Анев Последна промяна на 21 май 2015 в 17:00 24489 15

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Собственикът на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан на днешната пресконференция.

След като преди дни един от най-големите производители на пилешко месо за дюнери „Аладин фуудс" се оплакаха от рекет от страна на Агенцията по храните, днес собственикът на фирмата - Аладин Харфан, обяви, че има доказателства за искането на "такса спокойствие" от Агенцията.

От фирмата обявиха, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е поискала подкуп от 10  хил. лева, за да не затваря производството на "Аладин". "На следващия ден таксата скочи на 10 000 евро и аз отказах – утре ще поискат 20 - 30", обясни собственикът.

Харфан е категоричен, че притежава запис от срещата, с който може да докаже, че му е искан подкуп. 

"След моя отказ от БАБХ ни затвориха фабриката за обработка на пилешко месо и склада за търговия на едро в периода юни-юли м.г., заплашиха външните ни клиенти с проверки и затваряне на техните обекти, за да не купуват от нас", разказа собственикът.

По думите му с безпрецедентна вътрешна заповед целият екип на Агенцията по храните е бил впрегнат да проверява ежедневно всички обекти и производства на компанията в цялата страна. "Резултатът от тези злонамерени умишлени действия на БАБХ се изразява в 650 000 лева преки загуби и загуби от оборот в размер на 30% от загубени клиенти на едро", разкри още Харфат.

По време на разследването при извършваните периодични проверки от БАБХ нарушения в "Аладин фуудс" не са установени, обясни той.

По повод на извършените тогава проверки от Агенцията фирмата депозира жалба в Главна дирекция на Националната полиция, отдел Корупция, където извършват разследване за превишаване правата на длъжностните лица от БАБХ под надзора на Главна прокуратура.

"Натискът беше подновен отново, след като получих устно уведомление, че разследването за корупция е спряно. Десетина дни по-късно служителите на БАБХ пак дойдоха във фабриката ни в град Съединение и на 20 април т.г. отново затвориха фабриката, без да мотивират тази крайна мярка, разказва Аладин Харфан.

Според него целта е да му причинят максимално големи загуби и да го използват като пример за назидание, за да покажат на останалите в бранша какво ще им се случи при отказ да си плащат "таксата спокойствие".

По думите на изпълнителния директор на фирмата Александър Блажев затварянето на фабриката е нанесло вреди в размер на над 200 хил. лева.

"Затварянето на транжорната и склада през 2014 г. ни превърна от едно успешно, модерно и добре развиващо се предприятие в нерентабилно дружество", заяви още той.

Според Биляна Томова, мениджър "Бизнес развитие", налаганата административна мярка при всички случаи трябва да съответства на констатираните нарушения и да бъде изрично обоснована.

"В противен случай се дава възможност на държавните органи да упражняват превратно дадената им от закона власт и да оказват натиск върху проверяваните производители и търговци на храни, да злоупотребяват със служебното си положение и драстично да превишават правомощията си, като създават корупционни практики", категорична беше Томова.

Тя представи и доказателство за това, че фирмата е изрядна - фактът, че на 17 април 2015 г. "Аладин Фуудс" е получила сертификат за безопасност на храните от международната компания Интратек. "Само три дни по-късно БАБХ ни затвори", каза с усмивка Биляна Томова. 

"Досега никога не съм плащал рекет и няма да го направя, надявам се на подкрепа от всички засегнати, както от колегите в бранша, така и от потребителите. Ако някой ден чуете, че "Аладин Фуудс" вече произвежда в Румъния, значи не съм успял", завърши собственикът Аладин Харфан.

По повод на разкритияра на Харфан за това, че му е искан подкуп, директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов обяви, че тези твърдения са абсолютна клевета.

Имаше разследване на службите, но то завърши без резултат, подчерта той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.05 2015 в 08:49

"Интертек" е водеща глобална компания за решения в областта на качеството и безопасността, обслужваща всички индустрии в света - от одитиране и инспекции до тестване, осигуряване на качеството и сертификация.Компанията има експертизата, ресурсите и глобалното покритие да подкрепя своите клиенти, а това означава че плащаш и ти дават искания сертификат. Техният сертификат не доказва нищо.
Моллов трябва да съди арабското мафиотче ,да го съди за тези му думи. Нещата ескалираха и могат да се решат само в съда. Може би в румънския съд!Ако него направи или загуби делото , веднага трябва да се откаже от професорската си титла!

23.05 2015 в 17:41

А, бе, знаете ли какви червиви мършоляци продават тия? Да не мислите,че на арабина му пука за Ганьо балкански?
А утре когато цяла детска градина пак иде в болницата заради поредната порция червив мършоляк, ще ревете,че Държавата не си върши работата.
Аладоне, кус уммак!

23.05 2015 в 11:11

Този човек до колкото знам започва бизнеса си в родния ми град Плевен имаше огромни складове, за техника играчки и всякви стоки за бита. Почнаха да навлизат голвмите вериги и го емнаха в чудо се видя от проверки и тогава отвори първото си заведение за бързо хранене. Принуди се да освободи нишата на разни технополиси, зора и всички останали. Може да е арабин ,но говори перфекно Български. и работи постоянно с работниците на едно. сега в Бургас гледам ,че пак го натискат. Явно някой голям тюфлек иска да ми вземе бизнеса на човека и обучения персонал.
Пък гледам и вчера банкерчето пии вода явно истината ще се потули, но на всички е ясно каква е поне за мен. Лятото който се внася работи навътре в страната явно цяла година мачкат хората. Не мисля че ако има някакви стандартни нарушения са налични само в Алладин. Всички за в лютеницата и разбира се брадвата за всеки е различна. Та няма да се очудя да си изнесе бизнеса накрая от тук и още едни хиляди работници да са на улицата за сметка на няколко курвалака и некои полуидиот, кво и пука на парламента и там умниците нали си се возят на аванта сега ще има обиколки за изборите. просто всеки град си е държава в държавата. Надявам се министъра на здравеопазването да успее в намеренията да изрине малко прасета от болниците и да остави можещите хора да работят и да и се заплаща подобаващо по европейски.

22.05 2015 в 21:43

А аз имам запис, как "Ислямска държава" си търсят доставчика на пилешко... Ма няма да ви го пусна!

22.05 2015 в 15:52

Известно е сред служителите на БАБХ, че в централата на агевцията име специален човек с политическа и полицейска закрила/чадър/, който отговаря за рекета и таксите спокойствие. Този ветеринарен изрод е причината десетки честни и кадърни специалисти и ръководители на бившата НВМС и нейния приемник БАБХ да бъдат уволнени, съкратени или отстранени. На тяхно място в централата и по места се назначиха некадърници, директори-пияндури, курви-секретарки и рекета върви с пълна сила. За съжаление, това е истината. От друга страна известните ни бизнисмени подлагани на рекет от централата и по места наистина се страхуват он гласност и да свиделстват, защото ще загубят бизниса си.Рязане до кокъл е необходимо - от Моллов до последната пияница и курва в тази агенция.

22.05 2015 в 13:42

Няма еднозначно тълкуване на случилото се. Вярвам, че Държавата рекетира бизнеса с дребнодушните си чиновници. Но и вярвам, че има много тъпи и нергамотни "бизнесмени", които подкупват чиновници редовно, само и само да не се занимават. А после ние останалите им покриваме разходите като им плащаме по-високите цени и ДДС върху тях. От поведението и на Молов и на госпожицата мениджър :) си личеше, че и двамата не са чисти.

22.05 2015 в 12:03

Има ли запис на искането на подкуп или няма? В ефир арабина го нарече директно "подкупен чиновник". Ако Моллов не тръгне да го съди за тези му думи, да си подава оставката без повече приказки. Нещото ескалираха и могат да се решат само в съда. Може би в румънския съд!

22.05 2015 в 11:03

Моллов за всичко друго искаше да се говори, само и само да не става дума за корупция и подкупи. Та нали ако парите от тях не са влизали и в неговия джоб, щеше да провери тези които пряко са искали парите. А не като Павел Морозов да застава на амбразурата.

22.05 2015 в 11:03

Явно само чужденците има balls, та да се опънат на корумпирната държава. Смятай.

22.05 2015 в 11:01

Това с исканията за подкуп си е съвсем реално, знам за поне две фирми от среден мащаб, които са подложени на подобен проверовачен рекет. Макар че съдейки по сумите, за които се говори не са замесени само обикновенни инспектори.
като попитах собствениците/ служителите, защо не подат жалба в прокуратурата, отговорът и на двете места беше, защото нищо няма да направят, а след това ще ни убият бизнеса. Едно време в казармата на това му се викаше да те юркат по устав.