Ако всяка четвърта жена у нас е жертва на насилие, не е ли всеки четвърти мъж насилник?

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2015 в 18:57 4272 10

Български фонд за жените откри информационната си кампания „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието” в Народното събрание, с което беше отбелязан Международният ден за елиминиране на насилието над жените – 25 ноември.

Събитието е част от световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, която се провежда под егидата на ООН от 25 ноември до 10 декември - Международния ден на човешките права, и беше организирано от БФЖ и народната представителка Мариана Тодорова от ПГ на АБВ.

По време на откриването заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев отбеляза, че насилието над жени е едно от предизвикателствата, на които трябва да се търси ефективен отговор на национално и европейско ниво. Резултат може да има, само ако обединим усилията на институции, неправителствени организации, медии и на цялото общество, подчерта той.

Всяка четвърта българка или един милион жени у нас са преживели физическо или сексуално насилие, но за проблема се говори трудно, отбеляза Димитър Главчев.

Посланичката на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че подкрепя напълно идеята на кампанията да премести фокуса от пострадалите от насилие върху тези, които го извършват. Важно е мъжете да бъдат включени в този дебат и да нарушат мълчанието си по този въпрос, за да се работи по-ефективно върху превенция на насилието, добави тя.

Ема Хопкинс отбеляза, че след подписването на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т. нар. Истанбулска конвенция, Великобритания вече има съществен напредък в справянето с този мащабен проблем и се работи за ратифицирането ѝ от Обединеното кралство.

Когато говорим за превенция срещу насилието, трябва да говорим не само за преодоляване на срама и страха от жените за това да споделят и да говорят по тези проблеми, но и да потърсим генеалогията в нашето общество – готови ли са българите да говорят открито по темата и да спрат да толерират подобно поведение, заяви народната представителка Мариана Тодорова.

Над един милион българки са станали жертви на насилие, а в контекста на Европейския съюз спрямо всяка трета жена е била прилагана някаква форма на насилие. На този фон 67% от жените не са съобщили за преживяното – нито пред полицията, нито пред неправителствена организация или близки хора, посочи Мариана Тодорова.

Тя подчерта, че, ако не споделят за преживяното, това ги прави съпричастни с насилието, защото не му дават гласност.

Директорката на Български фонд за жените Надежда Дерменджиева отбеляза, че целта на информационната кампания „#Всеки4ти” е да обърне фокуса и да попита провокативно: „Ако всяка четвърта жена в България е жертва на насилие, не е ли всеки четвърти мъж насилник?“. Това не е обвинение, а послание за нуждата от сериозна работа по превенция и цялостен подход към проблема, уточни тя.

Задачата ни трябва да бъде не да спасим всички жертви, а изобщо да няма жертви, което означава, да няма насилници, подчерта Надежда Дерменджиева.

За да бъде постигнат напредък в борбата срещу насилието, основано на пола, от БФЖ са убедени, че е необходимо България да ратифицира Истанбулската конвенция, която е фундаментален документ, в чиито препоръки нашата страна е време да се вслуша.

На откриването на кампанията беше излъчен специалният видеоклип и представен сайта на кампанията „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието“ - www.vsekichetvarti.org , който призовава към подписване на петиция в подкрепа на ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2015 в 11:01

А някой задава ли си въпроса защо всяка трета жена в България излежда и се държи като курва - силикони, дебели устни, ботокси, ултракъси поли, червени подметки на обувките, поведение чакащо мъжът да купува скъпи вещи и т.н. Това е в пряко пропорционална зависимост с темата от статията, защото жените биват третирани като предмети, а не като личности.

26.11 2015 в 09:04

Бие мЪ, Шото мЪ Убича !

26.11 2015 в 00:02

Ами не, крива ви е сметката. Защото има мъже (особено сред един определен етнос) които бият по няколко жени. Ей така, за спорта. Също, има жени, които сами се предлагат на такива мъже, въпреки че са наясно с какъв човек си имат работа. А после - „ама защо стана така“?

25.11 2015 в 23:11

смешно съждение... как точно се стига до извода че всяка една претърпяла насилие го е претърпяла от различен човек - всъщност е доста различно

25.11 2015 в 20:02

уважаема надежда дерменджиева, имам два въпроса:
1. как разбрахте, че "всяка четвърта жена в България е жертва на насилие"? да не би това да ви се иска??? или лицето главчев ви го сподели???
2. да не би подобни ерупции да ви носят материални бонуси???
3. финал: Задачата ни трябва да бъде не да спасим всички жертви, а изобщо да няма жертви, което означава, да няма насилници. kill 'em all.!браво!

25.11 2015 в 19:41

В нашата комперация от 13 семейства в 4 се кютечат редовно. В съседната виждаме само едни, но за сметка на това боят е жесток, с юмруци и в главата.

Полицията не ще да се занимава, дори ако ги вика някой.

Едва ли 1/4 е невероятно число.

25.11 2015 в 19:37

Безумията на културния марксизъм все по-упорито се опитват да се наложат и в България.

Това е като "статистиката" за 1 на всеки 5 жени в САЩ че са били изнасилени, която всички културни марксисти начело с маймуната Обонго повтарят.

Но във въпросника неща като "правили ли сте секс, за който после сте съжалявали" или "правили ли сте секс пияни" или "опитвали ли са се да ви целунат без изрично позволение" се брои като изнасилване.

Идеята е да се внуши колко лоши са мъжете, да им се вмени чувство на вина а на жените чувство за страх и като цяло и без това звездната ни раждаемост да спадне още повече. Всичко е част от еврейския план за унищожение на белите цивилизации, основна част от който е Културният Марксизъм на Франкфуртската Школа, създаден изцяло от евреи.

25.11 2015 в 19:36

Така излиза. И е горе-долу вярно, без да съм статистик. А сигурно пък всеки трети е насилван?

25.11 2015 в 19:14

По статистиката за ПТП на всеки 5 мин. един човек претърпява ПТП.... Горкият човечец ? ....

25.11 2015 в 19:05

защо изключвате обратната възможност???
 
X

Парламентът на живо