Мъже дефилираха на токчета срещу насилието над жени

OFFNews 08 март 2015 в 18:22 5211 13

Десетки мъже обуха токчета срещу насилието над жени

Снимка БГНЕС

За трета поредна година инициативата „Извърви километър на нейните обувки” събра редица представители на силния пол на бул. „Витоша”, които дойдоха, за да потичат символично в подкрепа на дамите. С плакати „Никаква търпимост към насилието над жени”, „Приеми „Не” за отговор” и „За насилието няма извинение”, десетки мъже обуха токчета и тръгнаха на поход срещу насилието над жени.

С приповдигнато настроение, червени, прасковени и бели токчета мъжете обясняваха, че е трудно да се върви, но въпреки това, трябва да бъдат съпричастни към жените на техния празник.

„Тук съм, защото празнуваме 8 март по фалшив начин, а наистина трябва да обърнем внимание на жените, пострадали от насилие”, каза 28-годишният Марко Марков. Той сподели, че познава жени, които са били жертва на физически тормоз и именно поради тази причина е решил да се присъедини към инициативата. Младият мъж смята, че посегателството над жена не е никак мъжа постъпка и е крайно време медиите да разказват повече за подобни случаи.

„За втора поредна година обувам токчета и подкрепям кампанията, защото статистиката сочи, че 1/3 от жените в целия Европейски съюз са претърпели някакво насилие през съзнателния си живот”, заяви пресаташето на представителството на ЕК в България Теодор Стойчев, според когото в България все още говорим рядко по тази тема.

От една страна хората все още считат, че насилието е личен проблем, а от друга - 56% от жените у нас не знаят, че съществуват специализирани институции, които могат да им помогнат, ако пострадат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!