Административната корупция е на критично високи нива

OFFNews 04 юли 2016 в 11:58 2965 3

Административната корупция е на критично високи нива

Административната корупция е на критично високи нива, отчита в доклад Центърът за изследване на демокрацията.

През последните пет години тя нараства, с пик през 2014 г., посочи Руслан Стефанов, директор в центъра, и допълни, че България е на едно ниво със страни в предприсъединителна фаза за влизане в ЕС.

Данните бяха изнесени на Дванайсетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, организиран в "София хотел Балкан".

Нивото на корупция е толкова системно, че вече се възприема като нормално. Корупцията не е въпрос на няколко гнили ябълки. Над 60% от хората смятат, че в КАТ вече има резултат борбата с корупцията, посочи Стефанов.

Според него липсва политическа воля за справяне с този проблем. Усилията трябва да са към рестарт на контролната система.

Зависимостта на равнището на корупция от политическата ситуация се вижда ясно в периода  2013 – 2014 г., когато е регистрирано най-високото наблюдавано ниво на корупция в администрацията; тогава 29,3% от населението над 18 г. възраст съобщава, че е участвало в  корупционни сделки най-малко веднъж през предходната година. Тенденциите при разпространението на корупцията в бизнес сектора също са обезпокоителни. През 2015 г. около  18% от фирмите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на държавни служители. Тази стойност е значително по-висока от средната за ЕС-28 (4%). Повечето корупционни сделки в бизнес сектора остават неидентифицирани и ненаказани.

Липсата на санкции е сред основните фактори, които допринасят за устойчивостта на различни  форми на корупция в бизнес средата.

В този контекст докладът препоръчват две задължителни, спешни реформи, които следва да  намерят място в антикорупционния дневен ред на страната – рестарт на контролната система и  създаване на независима антикорупционна прокуратура. Резултатно противодействие срещу завладяването на държавата в България може да се осъществи само с последователни и координирани усилия на представители на правителството, гражданското общество и международните партньори във важни за националното развитие и националната сигурност сфери.

Преодоляването на корупцията не трябва да бъде един лозунг, една мантра, корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщава БГНЕС. 

Направленията, в които се работи в МВР, е първо да се ограничи корупцията вътре в системата. Тя подчерта, че трябва да се работи срещу това явление в по-широк фронт. Резултатите, които имаме за ограничаване на контрабандата, систематичните ни усилия и общото ни разбиране за това, са в основата на добрия ефект. Това нямаше да се случи, ако нямаше регулярните контакти между отделните институции, както и споделената информация. Толкова харесвам този подход, че мислех, че той е приложим и в други сфери- става дума за преодоляване на корупцията в държавата.

Резултатите в доклада за противодействие на корупцията у нас съвсем не са приятни, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева. 

Борбата с корупцията няма как да е работа само на една институция и аз като министър на правосъдието ще се фиксирам върху това как да укрепим безпристрастността на съдебната система. Всеки ръководител на институция трябва да прояви усилия, освен чрез контролните си органи, да взема превантивни мерки и да прави анализи на възможните корупционни практики в неговата институция. Само със стратегии и законодателни мерки няма как да се справим с корупцията, трябва и да ги прилагаме, да имаме нужните хора за това, поясни Захариева. Основна роля в борбата с корупцията, разбира се, има съдебната власт, призна тя. Но няма как без добре работеща система и безпристрастни следователи, съдии и прокурори да се справим с това негативно явление, смята министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

3

Руслан

04.07 2016 в 16:40

Начи избирай. Или умираш или ставаш съучастник в корупционна сделка с доктора.

26179

2

ELPIDA

04.07 2016 в 13:38

Бля,бля,бля,тинтири-минтири,скок-подскок с ментови бонбончета...