Президентът подкрепи закона "Кунева"

OFFNews 04 юли 2016 в 11:20 2624 2

Президентът подкрепи законът

Снимка БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи проекта за Закон за противодействие на корупцията и предупреди, че той няма как да проработи, ако е плод на компромис.

На форум, посветен на проблемите на корупцията, държавният глава беше категоричен, че антикорупционният закон може да осигури легитимна база за борбата с това явление.

Във форума участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, правосъдния министър Екатерина Захариева и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа, каза държавният глава в изказването си при откриването на форума.

„Корупцията е болка на съвремието. Виждаме я във всички държави от ЕС, виждаме я и в глобален мащаб. Тя неизменно присъства в обществения дневен ред като негатив на прогреса. България не прави изключение и също е от държавите, които чувстват силно негативният ефект на корупцията, заради тежкото наследство от комунистическото минало, заради трудностите на демократизирането на обществените отношения, провалената приватизация, нежеланието на политическите партии за създаване на независима и надпартийна професионална администрация и коренна реформа на всички публични институции”, допълни още държавният глава, цитиран от "Фокус".

През последните 5 години административната корупция нараства, с пик през 2014 г., заяви в началото на форума председателят на Центъра за изследване на демокрацията д-р Огнян Шентов. Двете крупни мерки – рестартирането на контролната система и създаването на независима антикорупционна прокуратура са двете мерки, които се препоръчват в доклада, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!