Quantcast

Всеки пети българин е участвал в корупционна схема

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2016 в 10:04 1718 2

Всеки пети българин е участвал в корупционна схема

Снимка БГНЕС, архив

Всеки пети българин е участвал в корупционна схема през миналата година. Това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията, цитирано от Българското национално радио.

Наблюдава се изключително притеснителна тенденция за обвързаност между власт и бизнес интереси. Това партньорство ощетява държавата и гражданите. България е на нивата на корупция преди 15 години. Няма никакъв сериозен положителен ефект към намаляване на корупцията, каза Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

По отношение на административната корупция данните сочат, че всеки пети български гражданин е участвал в подобна практика миналата година.

По отношение на политическата корупция изводите ни се базират на задълбочен анализ на нещата, които се случиха през последните три години и останаха без последствия, уточнява Марков:

Наблюдава се повишаване на корупцията около и преди избори. За нас това ясно показва нездравата коалиция между държава и бизнес. С наближаването на изборите властта търси начини да се разплати и да си осигури ресурс за нов управленски мандат. Критичният период е през 2014-а, после имаме известно намаляване, но не падаме под нивата от 2000-та година. Мерките, които се предприемат, не носят положителен резултат.

По думите на шефа на Правната програма на центъра институциите не водят истинска статистика, която да позволи изводи, а голямата корупция остава безнаказана.

Динамиката в законодателство през последните 15 години беше огромна. Според нас е необходима цялостна административна реформа в системата от контролни органи. На фона на инвестирания ресурс резултатите са незначителни, каза още той.

Трябва да се създаде прокуратура, подобна на румънската, която да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Тя трябва да е напълно независима от сегашната система. Политическа съпротива не може да няма, защото всички играчи са заинтересовани от запазване на статуквото. Наблюдаваме мерки, които изглеждат добре, но са планирани така, че да не доведат до резултат, каза още Марков.