393 населени места все още са без ток, засегнати са над 50 хил. семейства

Министри отчетоха, че институциите са работили координирано и усилено срещу снежното бедствие

Нели Чолашка 12 март 2015 в 10:39 2656 1

Снимка EVN

Без ток на 7 март са останали 1179 населени места и 271 хил. абонати, обслужвани трите ЕРП-та. Към тази сутрин без ток все още са 393 населени места или 57 230 домакинства, абонати на EVN.

Това отчете енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите. 

Четири министри - вицепремиерът Меглена Кунева, екоминистърът Ивелина Василева, енергийният министър Теменужка Петкова и на регионалното развитие Лиляна Павлова, се явиха днес пред депутатите на изслушване, за да докладват какво е направила държавата в борбата срещу снежното бедствие, заради което дни наред стотици бяха без ток и вода.

Общото послание на четирите дами беше - работихме усилено и организирано, и направихме всичко възможно.

В началото на изслушването на министрите Дора Янкова от името на социалистите попита Кунева защо не е формиран национален кризисен щаб, а Петкова – защо 7 дни няма ток в много населени места и кога ще бъде пуснат.

Селиха Емин от името на ДПС обяви, че партията получава непрекъснато информация, че за почистване на пътищата се мобилизира техника, която не е специализирана за това. "Това показва, че общините не са готови. но държавата също не е на място", упрека изпълнителната власт депутатката.

По думите й във всички е останало усещането за недобра координация и липса на мерки. 

Първа на упреците на опозицията отговори вицепремиерът Меглена Кунева, която отговаря за връзките между институциите.

Моята политическа оценка е, че правителството се справи с координацията при снеговалежа, обяви Кунева.

По думите й всички отговорни за справяне с бедствие структури са били в готовност още преди да завали силно на 6 март.

За дейността на армията тя отчете, че още от 7 март са помагали за доставка на храни в засегнатите райони, правили са се обследвания и с хеликоптери. Кунева благодари специално и на Българския червен кръст.

„Понеже се прехвърли и към следващите трудни моменти, които ни очакват, вчера в Министерския съвет приехме мерки за евентуални спешни стъпки за топенето на снеговете”, напомни вицепремиера.

Енергийният министър Теменужка Петкова отчете ден по ден какви мерки са предприети в районите с прекъснато електрозахранване от 7 март.

Тя отчете, че авариралите електропроводи са били общо 44, подстанциите са 15. Без ток на 7 март са останали 1179  населени места и 271 хил. абонати, обслужвани трите ЕРП-та. Най.засегнати са били абонатите на EVN - близо 900 населени места са били без ток в първия ден от бедствието. Към тази сутрин без ток все още са 393 населени места или 57 230, абонати на EVN.

"Работихме наистина в екип, съвместно и смятам, че резултатите са налице", смята Петкова.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че щетите върху инфраструктурата тепърва ще станат ясни. 

"Поуките ще са много, топенето на снега допълнително ще усложни ситуацията. Очакваме свлачища, срутища, повишаване нивата на реките", уточни Павлова. 

Тя също отчете обаче, че държавата е била  на мястото си по време на бедствието и напомни, че са били мобилизирани огромен брой хора. Тя благодари на всички, които са помогнали за преодоляване на последствията от снежната стихия.

Няма безстопанствени язовири на територията на страната, това пък отчете министърът на околната среда и води Ивелина Василева. 

Тя обясни още, че в ОП „Околна среда” за новия програмен период има нова приоритетна ос, съгласно която от ЕК България ще получи 160 млн. лева за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, укрепване и изграждане на национална система за управление на водите.

„Цялото правителство и власти работят заедно, за да се справят с предизвикателствата, за да ги посрещнем заедно”, твърди и Ивелина Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!