Пети ден България в снежен капан

Offnews 11 март 2015 в 11:37 5227 2

Снимка Фейсбук

Вече пети ден България e в снежен капан, а усложнената обстановка в южните части на страната остава заради обилните снеговалежи. Хиляди са без ток и вода заради тежкия сняг, няма достъп до десетки селища, снежната покривка на места достигна до 3 метра. Снегът се разчиства от военни машини в бедстващите райони, а животът на хиляди домакинства е все още парализиран.

Критично остава положението в десетки градове и села на областите Смолян и Кърджали. Стотици хора остават блокирани от снега. И днес екипи на електроразпределителните дружества продължават работата си по възстановяване на електрозахранването и отстраняването на паднали дървета.

До вчера без електричество бяха 565 населени места, без водоснабдяване около 150 селища, 200 училища са в принудителна ваканция. Късно снощи беше възстановено електричеството във Велинград, Ракитово и Кирково. Продължава да се работи по пускането на тока към Ардино, Рудозем, Мадан и Неделино. В димитровградското село Горски извор пък работата на електроразпределителното дружество беше възпрепятствана, заради кражбата на около 300 метра паднали проводници. Все още без ток са стотици села. Снеготопенето продължава, но на места снегът остава повече от метър и половина и затруднява достъпа до населените места. В момента няма данни за бедстващи и или застрашени хора, обобщават информацията до днес сутринта от министерството на вътрешните работи.

В област Хасково критично остава положението на територията на община Ивайловград. Заради скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 101 селища на територията на областта. Затворени са пътищата Крумовград - Ивайловград, Димитровград – Симеоновград (заради преливане на р. Мартиня), Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново от община Симеоновград (заради преливане на р. Съзлия). Без вода са селата Тракиец, Черна могила и още шест малки селища в община Стамболово.


За област Пазарджик все още са застрашени общините Батак, Брацигово, Велинград , Сърница и Ракитово. Затворен за движение е пътят Белово – Юндола. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград – Сърница и Велинград – Юндола - Аврамово. Само леки автомобили, оборудвани с вериги, се пропускат по пътя Батак - Доспат.

В област Смолян поетапно се възстановява електрозахранването в областта. Главните пътища са проходими при зимни условия. Над 100 са населените места без електричество. Пети ден четири общини в Смолянска област осъмнаха без ток. С прекъснато електрозахранване са още общините Мадан, Рудозем, Неделино, Баните и 13 селища от община Смолян. Днес към високопланинското село Мугла ще бъде изпратен ратрак, за да пробие пътя. Работата по разчистването се затруднява, тъй като трябва да се отстранят падналите дървета, за да може да мине техниката.Остават затворени за почистване проходите "Превала" и "Печинско", където има множество паднали дървета. Проходът "Рожен" е проходим при зимни условия и е без ограничения. За преминаването през Пампорово е въведено ограничение всички леки моторни превозни средства да се движат с вериги.

На територията на област Пловдив в общините Куклен и Лъки е обявено бедствено положение. Единайсет населени места без електрозахранване. Непроходими са пътищата Перущица – село Скобелево и за село Джурково, за Кръстова гора, за село Манастир, за махала "Лъгът" и "Балкан Махала" (община Лъки), Асеновград - Смолян.

В област Кърджали без електричество са 249 населени места в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища в областта за извършване на снегопочистване. Без водоснабдяване са 120 селища.

Част от пътната мрежа остава непочистена в Южна България.Пътищата Асеновград - Чепеларе - Рудозем, Средногорци - Мадан и Кърджали - Ардино - Смолян са отворени за движение от снощи, но все още без достъп са много населени места в Смолянско и Кърджалийско.

Тежката ситуация в община Ардино вече е овладяна. Продължава разчистването на пътищата, но доста от тях остават трудно проходими, особено по третокласната мрежа. Вчера два вертолета AS 532AL "Кугар" от авиобаза Крумово летяха над Родопите за осигуряване на медицинска евакуация, доставка на лекарства и хранителни продукти до населени места на територията на община Ардино, област Кърджали. Пътят до община Ардино вече е отворен, проходимо е и до Смолян, съобщиха от Областния кризисен щаб. Предстои разчистването на вътрешната пътна мрежа в общината. Областният кризисен щаб е в готовност да осигури помощ на всички нуждаещи се от храна и лекарства в Ардинско. След осигуряването на генератор за помпената станция, там е възстановено и водоподаването. В общината все още няма ток, както и в 23 села от община Момчилград, 13 села в община Черноочене, в по едно населено място в Кърджалийско и Джебелско и в 70 на сто от селата в община Крумовград. Шест села от община Кърджали са без вода и всички населени места без електрозахранван

Военни хеликоптери обгрижват бедстващите райони. Хеликоптер на военно-въздушните сили превози четирима болни от бедстващите райони на Южна България до Пловдив. През целия ден машината доставяше храни и лекарства в селищата, които все още са откъснати от света.

Oт Министерството на околната среда и водите алармира за опасност от внезапни наводнения

Водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, а водното количество на р. Марица при гр. Свиленград е над прага за внимание. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН времето днес ще е без валежи. Утре и в петък на места ще има превалявания, предимно дъжд, над около 1500 м - сняг; количества от 1 до 5-6 л/кв.м на ден. В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни известни повишения на речните нива в цялата страна, в резултат от прогнозните валежи от дъжд и сняг. Днес и утре, се очаква повишенията да продължат, поради снеготопенето, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им. Дунавски басейн: р. Огоста – горно течение, р. Янтра – средно и долно течение, р. Русенски Лом – долно течение. Дунавски басейн: р. Камчия – средно и долно течение, р. Айтоска, р. Чакърлийка, р. Господаревска, р. Русокастренска, р. Факийска, р. Ропотамо, р. Велека.

Дунавски басейн:

• р. Тунджа – горно и средно течение;

• р. Марица – целия водосбор;

• р. Арда – целия водосбор;

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че водните количества в по-голямата част от страната са над праговете за високи води и в резултат от метеорологичната обстановка са възможни повишения на речните нива. Наличният воден еквивалент на снега е от 175 до 225 литра за квадратен метър в района на Рила и Пирин, съобщи Василева. За Родопите – между 80 и 125 литра на квадратен метър, а по билото на Стара планина от 60 до 125 литра на квадратен метър. Снеготопенето ще създаде предпоставки за значителни водни количества, които трябва да бъдат преведени през речните русла. Затова предприемаме спешни и незабавни мерки, добави министърът, цитиран от БНР.

Тя информира, че на днешното си заседание Министерски съвет ще набележи мерки за предотвратяване на потенциалния риск. Собствениците на язовирите ще бъдат задължени да осигурят свободен обем в тях, да се осигури проводимост на речните легла на разстояние до 500 метра след язовирните стени. АПИ ще се включи в почистване на критични участъци около мостовете. Нивото на водата ще се наблюдава непрекъснато.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!