С процедурни хватки БСП защити комунистическия режим

OFFNews 02 юли 2014 в 12:38 10467 23

Пленарна зала

Мнимо надлъгване се разигра днес в пленарната зала на Народното събрание.

По правилник днес е т.нар. "ден на опозицията", в който дневният ред се определя от партиите в парламента, които не са мандатоносители. Времето за законодателна дейност на парламента е скъсено заради въведения от левицата блиц контрол на кабинета, който започва в 12.30 ч. всяка първа сряда на месеца.

От ГЕРБ вкараха в програмата точката за промени в Наказателния кодекс, които отменят давността на престъпленията, извършени през комунистическия режим.

Промените касаят престъпленията, "извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с т. нар. "възродителен процес". Текстовете на ГЕРБ предлагат давността за тези престъпления (убийство, телесни повреди, противозаконно лишаване от свобода") да отпадне.

Миналия петък законопроектът влезе в дневния ред на парламента чрез подкрепата на ДПС, откъдето предложиха в текстовете да се добави и точката за "възродителния процес".

За да провалят приемането на тези изменения, социалистите решиха да осуетят петъчното заседание, като поискаха поименна проверка на кворума, която установи, че в залата няма достатъчно народни представители.

Днес левицата прибегна до други процедурни хватки, за да не се стигне до разглеждането на измененията в Наказателния кодекс. За разлика от друг път, днес депутатите на "Коалиция за България" бяха особено активни в предложенията си за дневния ред. Те имаха общо 13 предложения - всяко от което трябваше да бъде мотивирано, гласувано, а често - и прегласувано. Червеният депутат Александър Паунов два пъти поиска прегласуване на различни точки с мотива, че не е успял да се включи във вота. От ГЕРБ обаче извадиха справки от гласуванията, които показват, че Паунов е гласувал. На свой ред червеният депутат реши да отвърне на атаките, като произнесе поучителна реч, в която посочи, че в ръководството на ГЕРБ всички са комунисти:

"Най-големият лъжец е Бойко Борисов дядо му убит от комунистите. Ако дядо ти е убит от комунистите, никога няма да влезеш в БКП и органите на МВР. Бойко Борисов и ПГ ГЕРБ вкарват в дневния ред промени в Наказателния кодекс за комунистическия режим. А първият ред са комунисти. Бойко Борисов - комунист - дете на партията, Цецка Цачева - комунист, Велчев - комунист, само че изключен, защото няма качества на комунист. Уважаемата министърка (Лиляна Павлова - бел. ред.)- внучка на комунисти, внучка на партизанин от партизански отряд "Чавдар".

И ето една истинска история в арменския парламент влизат хора с маски и автомати и казват: "Да напуснат всички комунистите!" И започват да стрелят на месо. Ако това се случи в българския парламент, аз от вас няма да мога да изляза от тази зала, всички ще се хвърлите към вратите."

Подготовката на седмичния дневен ред изяде цялото законодателно време и макар че днес бе един от редките дни, в които 42-рото Народно събрание успя да събере кворум от първия път, в крайна сметка парламентът не свърши нищо.

Депутатът на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска блиц контролър да бъде отложен, докато промените в Наказателния кодекс не бъдат приети окончателно. За да осуети намеренията на опозицията, зам.-председателят на ПГ "Коалиция за България" Филип Попов поиска поименна проверка, след което левицата напусна залата. 

Проверката на кворума установи, че в пленарната зала няма достатъчно депутати и заседанието бе закрито, а блиц контролът - отменен. Единстовеното нещо, което парламентът свърши през днешния си работен ден, бе да гласува заглавието на законопроекта за Наказателен кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!