Запишете се за участие в „Резиденция Баба“ до 4 май

ОFFNews Последна промяна на 27 април 2015 в 19:34 3150 0

Вече е отворена за кандидатстване социално-предприемаческата платформа на Фабрика за идеи „Резиденция Баба“ – инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите.

За да участват, кандидат-резидентите трябва да попълнят регистрационната форма и да мотивират избора си за участие като представят своята иновативна идея за подобряване условията на живот – икономически, социално и културно в родопските села. Процедурата е отворена до 4-ти май.

Резиденциите ще дадат за период между четири и шест седмици възможност на младите хора да усвоят процес на формиране на социално-предприемаческа идея и едновременно с това да се запознаят и усвоят някои от уникалните занаяти, практикувани в тези села. Селектираните кандидати ще преминат през две специфични обучения: Дизайн-Мислене, социално предприемачество и социални иновации с "Фабрика за идеи", а с партньорите от Асоциация „Онгъл“ участниците ще преминат през обучение за теренни етноложки проучвания, което да им позволи да се запознаят в дълбочина с уникалните за селата вярвания, мироглед, обичаи и ценностна система.

Уменията на младите ще бъдат в помощ на домакинствата при техните ежедневни дейности, както и в помощ на селото. След престоя си младежите ще доразвият идеите си в „Лабораторията за Баба-иновации“, където ментори – предприемачи, антрополози и социолози, журналисти ще могат да помогнат на конкретни идеи да пораснат, укрепнат и се реализират.

Идеята на "Фабрика за идеи" с тази инициатива е да покаже, че е възможно да мислим за българското село като кошер за социални иновации, а не за безвъзвратно изгубено минало.

Информация за селата, техните жители, традиции, поминък, занаяти и проблемите им можете да намерите тук.

За участие може да участват младежи до 35 години, които: 

- са студенти (поне трети семестър) в кое да е учебно заведение в България; 
- са завършили висшето си образование през последните 2 години (в България или чужбина) и в момента са безработни или работещи на свободна практика.

Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн регистрационна форма като представят себе си, мотивацията си и идея за проект или проблем, който да решат. Срокът за кандидатстване е до 17:00 часа на 4 май. Резултатите ще бъдат обявени след 8 май.

От всички кандидатствали ще бъдат избрани 20 младежи, които ще преминат през обучения по социално предприемачество, дизайн мислене, теренни етноложки проучвания и др. След като бъдат подготвени, те ще прекарат от 4 до 6 седмици в селата Манастир, Белица, Югово, Дряново и Джурково в Община Лъки.

Там младежите ще живеят в местни домакинства и освен, че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт, услуга или събитие, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Резиденциите ще се състоят през юли и август и в края им участниците ще могат да организират закриващо събитие заедно с местните общности. След приключване на резиденциите, участниците ще станат част от „Лаборатория за баба иновации“ – тип инкубатор за социално предприемачески идеи, в който с помощта на експерти, те ще могат да доразвият проектите си и да търсят възможности за тяхната реализация.

„Резиденция Баба“ е иновативният отговор на асоциация „Фабрика за идеи“ на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села.

С инициативата организаторите от „Фабрика за идеи“ и партньорите им от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ целят да насочат вниманието към проблема, да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X