Открий своята "Резиденция "Баба" в Родопите

OFFNews Последна промяна на 24 април 2015 в 20:33 1796 0

Какво общо могат да имат социалните иновации с българските села? Какво  би могло да е бъдещето на българското село? Търсейки отговора, Фабрика за идеи вдъхновява десетки младежи да прекарат между четири и шест седмици това лято в своята "Резиденция Баба” в Родопите.

Идеята стартира с 15 възрастни домакинства в пет родопски села и 20 младежи, които ще живеят при тях. Целта е - учейки заняти и фолколор и помагайки в домакинството, заедно с хората в селата - младежите да помогнат и за развиването на нови идеи, базирани на традициите и отчитащи съвремието, които да привлекат към селата трайно нов интерес и да са основата на иновативни решения, които да променят настоящата ситуация.

Младите ще прекарат между 4 и 6 седмици в селата от Община Лъки - Дряново, Джурково, Манастир, Югово и Белица. Те ще кандидатстват за участие в проекта чрез отворена покана на сайта на „Фабрика за идеи“.

Ако моделът се окаже успешен, всяко село в страната ще може да кандидатсва за своите “млади” и обратното чрез платформата на Фабрика за идеи.

Според официалната статистика вече по-малко от 27% от българското население живее на село, а вероятно и процентът е много по-малък в действителност. За държава, която преди 50 години е била с над 70% селско население, тази радикална промяна носи огромни рискове в културен, социален и демографски план. Въпреки че селото е в голяма степен носителят на българската култура, населението там е маргинализирано икономически, културно и дори инфраструктурно. Ако обезлюдяването на селата в България продължи със същите темпове, до 2060-та в държавата ни няма да е останало нито едно село.

Как да вдъхнем нов живот на българското село?

Отговор на този въпрос се опитва да даде инициативата на Сдружение „Фабрика за идеи” – „Резиденция Баба”. Той е една от сбъднатите мечти на Фабриката, която в партньорство с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл” и Общинска фондация „Пловдив 2019” ще се опита да свърже потенциала на безработни младежи със знанието на възрастни хора в обезлюдяващи се села в един иновативен социално-предприемачески модел.

„Търсим хора, за които позитивната социална и икономическа промяна в обществото ни е кауза, а това, което участниците ще намерят в инициативата ни, е възможност да реализират конкретна своя идея заедно с хората в селото, в което ще живеят", споделя младия екип на “Фабрика за идеи”.

Целта е възрастните хора от забравените родопски села със своя невероятен запас от знание и родова памет да могат да предадат изчезващи традиции и практики и с помощта на младежите да се включат отново като активни граждани на обществото.

Или с други думи - участниците в “Резиденция Баба” ще си имат баба/дядо/домакинство, което може да разчита на тяхното желание за учене в занаята, който се практикува в дома, а резултатът от престоя в селото - се надяват от Фабрика за идеи - да ги вдъхнови да създадат условия за развитието на иновативни модели, инициативи, събития.

След резиденцията си в селата младежите с най-добри идеи и най-много хъс ще станат част от Лаборатория за Баба-иновации, където с помощта на ментори ще могат да доразвият и в крайна сметка - реализират своята идея за едно по-щастливо българско село.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови