Старозагорският митрополит Киприан дирижира 'Страсти по Матея'

OFFNews Последна промяна на 24 август 2020 в 12:59 1834 0

Снимка Държавна опера-Стара Загора

На големия християнски празник Успение Богородично – 28 август по стар стил, в 21,00 часа на Античния форум „Августа Траяна" Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията „Страсти по Матея" от Митрополит Иларион.

Солисти на премиерното изпълнение на произведението са Емилия Иванова, Ивайло Джуров и Ивайло Йовчев, участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

„В творбата се съдържат текстове от живота на Иисус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово. Първата част на произведението се нарича „Свещен плач" – тогава, когато Евангелието разказва как Иисус Христос е влязъл вече и разпоредил на своите ученици да намерят място за Тайната вечеря. Следват Велики Вторник и Велика Сряда, Велики Четвъртък, когато Той измива нозете на своите ученици и Разпети Петък, когато е заловен и над него вече е съда до Възкресението – Неделя, когато всички се радваме, че Животът надделява над Смъртта. Творбата е голяма, в 44 части, които описват страданията на Господ Иисус Христос. Музиката е много красива, барокова, наподобява музиката на Бах." – разказва Старозагорски Митрополит Киприан.

Негово Високопреосвещенство вече е дирижирал "Реквием" на Волфганг Амадеус Моцарт и "Симфония № 9" от Лудвиг ван Бетховен със Старозагорската опера. Казва, че митрополитският жезъл и диригентската палка са еднакво тежки.

Композиторът на творбата - Митрополит Иларион (светско име: Григорий Валериевич Алфеев) е сред най-известните съвременни руски богослови и църковни дипломати, патролог и композитор, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на Светосергиевския богословски инстутит в Париж.

Роден е през 1966 г. в Москва. Учи цигулка и композиция в средно музикално училище - Москва. Постъпва в композиторския факултет на Московската държавна консерватория, но по собствено желание прекъсва следването си и постъпва като послушник в манастир. Впоследствие завършва московската Духовна академия. Ръкоположен за епископ през 2002 г., е определен е за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации. През 2003 г. е назначен за епископ на Виена и Австрия. Участник е в Смесената международна комисия за богословски диалог между Католическата и Православната църква. Автор е на повече от 600 публикации, включително на монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история.

Митрополит Иларион е автор на няколко мащабни произведения, сред които "Страсти по Матея", "Рождественска оратория", "Божествена литургия", "Всенощно бдение", "Кончерто гроссо". За кратко време митрополит Иларион, който работи в различни жанрове - от камерна музика до оратории, става един от най-изпълняваните съвременни руски композитори.
Своеобразното му музикално творчество е дълбоко свързано с богатата руска интонационна песенност, често се базира на древните църковни разпеви – знаменен, киевски.

Ораторията „Страсти по Матея" (2006 г.) е написана върху каноничния текст на Евангелие от Матей и богослужебни текстове на Православната църква. Сложна по структура творба, състояща се от отделни музикални части, свързани помежду си от епизодите на четене на евангелските откъси. Музиката на ораторията се характеризира с вътрешна дълбочина и съсредоточеност, на моменти – с драматизъм, без излишни патетика и сантименталност, който драматизъм се редува с молитвено състояние на съзерцание. Ораторията „Страсти по Матея" представлява величествено духовно откровение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови