Стани част от София Филм Фест за учащи и се запознай с легендите на световното кино

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2016 в 16:10 3898 0

Тери Гилиъм.

Както всяка година, само през март ученици и студенти при специални условия ще могат да видят близо 40 заглавия и да се срещнат с титани на киното като Тери Гилиъм и Бела Тар.

Семестърът стартира с ретроспектива на Бела Тар - гиганта на унгарското и световното кино и бунтар по природа. Първата прожекция е на филма „Семейно гнездо”, негов  дебют от 1979 г. е вдъхновен от филмите на Джон Касаветис. Следват „Аутсайдерът”, „Алманах на падението”, „Проклятие”, „Човекът от Лондон”, „Веркмайстерови хармонии” и „Торинският кон”(представени от самия Тар). Апогеят на прожекциите ще бъде в неделя, 6 март, когато ще гледаме седемчасовото „Сатанинско танго” – един от шедьоврите на Бела Тар.

На 9 март стартира и ретроспективата на режисьора Тед Кочев. Режисьорът с български корени е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”. Сред филмите са „Безпримерна храброст”, „Уикендът на Барни”, „Обучението на Дуди Кравиц”, „Да се събудиш в страх” и емблематичният „Рамбо: Първа кръв”, който режисьорът лично ще представи в Дома на киното на 12 март от 17:30 часа.

В първия основен уикенд на фестивала – 12/13 март са предвидени две срещи с „двамата големи” – Тед Кочев и Бела Тар. Те ще раздават автографи и ще се срещнат с фенове от 12:00 часа в Дома на киното.

Следват 13 филма от Международния конкурс – изключителна възможност да се видят дебютните проекти на млади режисьори. Сред тях са награденият със Special Mention на Берлинале ’16 филм на Елица Петкова „Жалейка”, „Жажда”на Светла Цоцоркова, чиято световната премиера бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, режисьорският дебют на Венцислав Василев „Сняг”, „Дъщерите на дансинга”на Агнешка Смочинска получи специалната награда в международния игрален конкурс в Сънданс за уникална визия и дизайн и още дебюти от Чехия, Израел, Ирландия, Холандия, Турция, Мексико, Великобритания, Испания, Гърция.

В специалната селекция за учащи са включени два култови филма на Гилиъм – „Бразилия” и „12 маймуни”, представения от самия него съответно в кино „Люмиер” на 18 март от 20.30 и в Дома на киното на 19 март от 13.30 часа.

Условия за достъп до прожекциите от фестивалния семестър:

Ученици и студенти ще могат да подадат своите данни за Карта „София Филм Фест за учащи”, която ще осигурява свободен достъп до всички фестивални прожекции, обозначени със знака „СФФУ”, както и по една прожекция месечно в Дом на киното до края на 2016 година. Цената на картата е 15 лв.

Картите ще бъдат издавани от 22 февруари на място на касата на Дома на киното срещу представен документ и платена такса.

А ето и подробности за кандидатстване за младежкото жури на СФФ, :

- Разкажи ни за себе си в 5-минутно видео;

- Правилата са ясни - няма правила;

- Важното е да ни впечатлиш с оригиналност и изобретателност;

- Защо да изберем теб? Ти кажи;

- Може да участва всеки на възраст до 26 г.;

- Селектирани видеа ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”;

- Двамата, събрали най-много гласове, ще се включат в журито;

- Още двама ще бъдат избрани от екипа на фестивала;

Какво ще стане, ако бъдеш избран за Младежко жури на 20-ия София Филм Фест?

Ще получиш акредитация за целия фестивал (над 200 филма!) и възможност за среща с големите от световното кино (Тед Кочев, Бела Тар, Тери Гилиъм).

Имаш шанс да гледаш всички 13 заглавия от Международния конкурс от 12 до 19 март и да пишеш за тях.

Младежкото жури ще гласува за най-добрия филм от конкурса и ще връчи специалната награда на церемония на 19-ти март в Зала 1 на НДК.

Кандидатурите си можете да подадете на [email protected] не по-късно от 28 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови