Билетите за филмите на СФФ в Зала 1 на НДК са в продажба (програма)

OFFNews 22 февруари 2016 в 15:37 4185 0

Билетите за прожекциите на София Филм Фест в Зала 1 на НДК вече са налични за продажба онлайн или на касата на Дома на киното.

Шест са филмите, които през 2016 година ще имате възможност да видите в Зала 1 на Националния дворец на културата в най-филмовия месец март.

На 10 март 20-ия СФФ ще бъде открит с най-новата творба на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” – начален час на церемонията 19:30 часа.

Стартирал като проект от „София Мийтингс”, филмът даде заявка за сериозен успех още през 2011 година, когато спечели в рамките на кинофестивала в Кан наградата ScriptEast на името на Кшищоф Кешловски. Световната премиера на филма бе през ноември 2015 година в конкурсната програма на международния фестивал „Black Nights” в Талин. Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е разказ за стойността на живота на малкия човек и за измеренията на човешкото достойнство.

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” събира на снимачната площадка една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже („Диви нощи”, „Пълно слънчево затъмнение”, „Апартамента”, „Рембранд”, „Вик и Фло видяха мечка”), откритието на Бергман - Самуел Фрьолер, македонската актриса Лабина Митевска („Преди дъжда” на Милчо Манчевски), Нермина Лукач, Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Оператор е Рали Ралчев, композитор - Теодосий Спасов. Продуцент е Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тадем в „Писмо до Америка” и „Разследване”.

На 13 март от 18:00 часа е предвидена ексклузивната прожекция на най-новата творба на Чарли Кауфман – „Аномалиса”. С номинации за „Оскар” и „Златен глобус” за анимационен филм, с голямата награда на журито във Венеция 2015, новото творение на непредвидимия Чарли Кауфман е факт – и голяма част от специалистите на тема кино го обявяват за „най-човечния” филм за 2015 година.

Тази красива, нежна и абсурдно-забавна стоп-моушън анимация е комедийно и сюрреалистично пътешествие на един човек през мрака на душата му. Създаден е от въображението и страстта на Чарли Кауфман („Да бъдеш Джон Малкович”, „Адаптация”, „Блясъкът на чистия ум”) и Дюк Джонсън и е реализиран с гласовете на Дейвид Тюлис, Дженифър Джейсън Лий и Том Нунан. Музиката е на Картър Бъруел.

Американската гала на 20-ия София Филм Фест е с начален час 20:30 на 13 март, неделя, а филмът е една от най-чаканите и обсъждани творби на 2015 година – „Каръл”. Поредната творба на режисьора Тод Хейнс има в актива си номинации за шест награди „Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс „Куиър палма” и още над 35 награди и 170 номинации.

„Каръл” е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта” (една от оскаровите номинации е за адаптиран сценарий) и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Ролите са разпределени между Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън и др. Американската киноакадемия отличи с номинации работата на художника по костюмите, операторското майсторство на Едуард Лакман, музиката на Картър Бъруел, адаптирания сценарий на Филис Наги и - разбира се – актьорските превъплъщения на Бланшет и Мара!

19 март – 19:00 часа – тогава е стартът на церемонията по връчване на фестивалните награди. Това е и вечерта, в която специалният гост на фестивала Тери Гилиъм ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Режисьорът-магьосник лично ще представи пред публиката най-новия си реализиран филм на „Теорема Нула” (2013). Историята разказва за компютърен хакер, който живее като отшелник в дома си в търсене на тайната за човешкото съществуване и разбира се, е опакована в неповторимия, шантав визуален стил на Тери Гилиъм, с много гилиъмски хумор и с изключителната актьорска игра на Кристоф Валц, Мат Деймън, Тилда Суинтън, Дейвид Тюлис, Бен Уишоу.

Новият филм на Хулио Медем и Пенелопе Круз „Ма Ма” ще бъде испанската гала на фестивала – денят е неделя, 20 март, начален час 18:00.

Сътрудничеството между един от най-оригиналните режисьори на новото испанско кино и страхотната актриса Пенелопе Крус е сигурен знак за вълнуваща среща. Изпълнен с въздействащи емоции, типично по испански, „Ма ма” представя историята на една жена, на която й предстоят много изпитания в живота – тя е безработна, мъжът й я изоставя и в същото време разбира, че има рак на гърдата. Тя е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя син Дани, който мечтае да стане футболна звезда... Филмът има номинации за награди „Гоя” в категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук.

Отново на 20 март, с начален час 20:30 е предвидена среща с героите на „Бруклин” на режисьора Джон Кроули. Номиниран за „Оскар” в три категории (най-добър филм, актриса в главна роля – Сърша Ронан и адаптиран сценарий), с награда „БАФТА” за най-добър британски филм и още пет номинации, филмът на Джон Кроули е адаптация по романа на Колм Тойбин и разказва историята на младата ирландка Ейлис, която решава да замине сама за Ню Йорк, привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война. Носталгията по дома е заглушена от шума на големия град и свежите любовни трепети не закъсняват. Ала миналото се обажда и Ейлис ще трябва да избира между две страни и различните животи в тях.

От първи март тръгват и билетите за всички останали прожекции на 20-ия София Филм Фест, който ще започне на 10 март - очаквайте ги навсякъде около вас в симпатичните малки кенчета с визията на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови