Тери Гилиъм пристига в България за „София Филм Фест“

OFFNews 29 януари 2016 в 15:42 4068 0

Световноизвестният режисьор Тери Гилиъм пристига в България за тазгодишното издание на "София филм фест" през март, на което ще бъде специален гост. 

Тери Гилиъм е член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън", режисьор е на филми като„Монти Пайтън и Свещеният Граал”, „Кралят на рибарите”, „Бандити във времето”, „12 маймуни”, „Страх и омраза в Лас Вегас”, „Бразилия”, носител на две награди „БАФТА", както и на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар" и „Златен глобус".

Официалното откриване на 20-ия "София Филм Фест" е на 10 март с премиерата на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син".

Ретроспективата на легендарния "Пайтън" започва на 1 март в Дома на киното.

"Монти Пайтън и свещеният граал" е пълнометражният дебют на Гилиъм, чието въображение впоследствие му носи номинации за "Оскар" (оригинален сценарии за "Бразилия"), за "Златен глобус" ("Кралят на рибарите"), за "Златна палма" ("Страх и омраза в Лас Вегас"), за "Златна мечка" ("Дванайсет маймуни") и награди от БАФТА, Венеция, Торонто и много други места. Последният му филм, "Нулевата теорема" с Кристоф Валц, е от 2013 г. Режисьорът ще пристигне у нас на 18 март, а фестивалът (10-20 март) ще бъде предшестван от негова ретроспектива в Дома на киното. Гилиъм ще получи почетната Награда на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови