СФФ представя ретроспектива на хонконгските филми за бойни изкуства

OFFNews 19 март 2015 в 12:59 2633 0

София Филм Фест предоставя на публиката възможността да обиколи и опознае света чрез кино. Поредната дестинация, на която ще ви отведе тазгодишната програма, е далеч-далеч на изток.

Хонконг е родината на един филмов жанр, добре познат и в България. Това са филмите на бойните изкуства, които придобиват огромна популярност с личността на Брус Лий, който и до днес остава една от големите икони на киното. Филмите, посветени на източните бойни изкуства, са не просто напрегнати екшъни, но и примери за невероятния размах и въображение на хонконгската филмова индустрия, която е една от най-силните в световен мащаб.

Специални гости за откриването на събитието в Дома на киното ще бъдат госпожа Дрю Лай - официален представител, КК Йенг - асистент и Мелиса Паскал, пресаташе на Хонконгския офис за икономика и търговия в Брюксел.

Ретроспективата включва шест емблематични заглавия, сред които ще видите незабравими роли на Брус Лий, Джаки Чан и Джет Ли. Стартът на филмовия маратон по бойни изкуства е тази събота (21 март) с легендарния филм на Брус Лий „Пътят на дракона”.

Програма – ДОМ НА КИНОТО
21 март, 20:00 - ПЪТЯТ НА ДРАКОНА (1972)
23 март, 18:00 - БЛИЗКИ СРЕЩИ ОТ СТРАШЕН ВИД (1980)
24 март, 18:30 - ДУЕЛ ДО СМЪРТ (1983)
24 март, 20:30 - МЛАДИЯТ МАЙСТОР (1980)
25 март, 18:00 - ОТВЪД ЗАКОНА (1986)
29 март, 15:00 - ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В КИТАЙ 2 (1992)

Инициативата е реализирана благодарение на официалното представителство на Специален административен район Хонконг за Европейския съюз и за 14 от държавите-членки, както и за страната кандидат-член Турция. Мисията на представителството е да насърчава двустранните връзки между Хонконг и Европейския съюз, по-специално по отношение на икономически, търговски, инвестиционни и културни въпроси.

Екипът е в постоянен контакт с Европейската комисия, правителствата на държавите членки по силата на тяхната компетентност, бизнес и търговските сектори, както и културните и медийните организации в рамките на ЕС. Специалният отдел InvestHK осигурява актуална информация за европейските предприятия, които имат интерес да инвестират в Хонконг или да установят свое присъствие там.

Икономическият и търговски офис на Хонконг в Брюксел от 1 юли 2006 година е „Централно управление” на Хонконг в Европа. Той е подкрепен от икономическия и търговски офис на Хонконг в Лондон и новоучреденият икономически и търговски офис на Хонгконг в Берлин.

В момента икономическият и търговски офис на Хонконг в Брюксел е в контакт с 15 европейски държави (по азбучен ред):
Белгия, България, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Турция, Франция, Холандия, Хърватска

Офисът организира посещения на висши служители в тези страни, за да улесни обмена на информация на високо равнище между Хонконг и споменатите държави. Той организира и семинари за насърчаване на търговията и инвестициите, културни и научни форуми, като филмови фестивали и празненствата за китайската Нова година. Целта на екипа на офиса в Брюксел е да популяризира ключовата позиция на Хонконг сред контактите в политическия, търговския и медийния сектор.

Свободното слово и свободният обмен на информация и идеи са основна част от ценностите на Хонконг и са гарантирани от Основния закон, изпълняващ ролята на конституция. Благодарение на това хонконгското кино има своя собствена идентичност и уникална харизма.

Филмите от програмата „Хонконгски филми за бойни изкуства” са великолепни посланици на разнообразието и творчеството на Хонконг и дават прекрасен шанс на зрителите да опознаят част от Изтока чрез киното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови