Прожекции и дискусии в програмата "Психоанализа и кино" на СФФ

OFFNews 18 март 2015 в 15:33 2854 4

Кадър от филма "Все още Алис"

За пета поредна година, в рамките на София Филм Фест ще бъде представена селекция от филми, включени в програмата „Психоанализа и кино”.

Филмите, селектирани в тази програма, са носители на неосъзнавани теми, които могат да бъдат осъзнати чрез средствата на психоанализата. Групата „Психоанализа и кино” прилага психоаналитичния метод към явление на културата – в случая за интерпретация на филми и тяхното въздействие върху зрителите. Същината на метода се състои в изучаване на емоционалното въздействие на филма и генериране на хипотези породени съвместно от публиката и членовете на групата. За целта групата подбира филми, които позволяват психоаналитична интерпретация и провежда дискусия с публиката след всяка прожекция. Тази дискусия дава възможност за свързване с личния опит на зрителите.Крайната цел е постигане на по-добро разбиране на дадения филм през призмата на индивидуалното развитие, психичния живот и несъзнаваните процеси.

Или казано с други думи: това е една възможност да разберем по-добре себе си чрез срещата на психоанализата и киното.

Сред филмите в програмата "Психоанализа и кино" е филмът „Два дни, една нощ” (2014) с режисьори Жан-Пиер и Люк Дарден. Прожекция на филма и дискусия към него ще има в Дома на киното на 20 март от 18.00 ч.

Творбата на братята Дарден е високо оценена от световната филмова критика и вече има много престижни отличия, между които наградата на Европейската филмова академия (европейския „Оскар”) за най-добра актриса, връчена на Марион Котиар. Главната героиня в сюжета на братя Дарден е Сара – млада съпруга и майка на две деца, която се възстановява след тежка депресия. Тя е на път да изгуби работата си, след като нейните колеги са изправени пред възможността да не получат бонус от 1000 евро, ако началникът й не я уволни. Тежкото финансово състояние на семейството й не остава друг избор на Сара – тя решава да посети всичките си колеги и да ги убеди да се откажат от бонуса си, за да не бъде уволнена...

Други интересно попълнение в програмата е филмът „Все още Алис” (2014) с режисьори Ричард Глацър и Уош Уестморленд, като прожекция и дискусия към филма са планирани за 21 март, от 17 часа в Дома на киното.

За ролята си във „Все още Алис” на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, след спечелване на „Златен глобус” и БАФТА, наградата на актьорската гилдия и на още 10 награди от различни филмови форуми, актрисата Джулиан Мур добави и „Оскар” за най-добра женска роля. Световната филмова критика определя изпълнението на 54-годишната американска актриса във филма за „повече от зашеметяващо”. В биографичната драма „Все още Алис”, създадена по едноименния роман на Лиса Дженова, Джулиън Мур умело представя историята на д-р Алис Хауланд – изтъкнат професор по лингвистика от Университета Колумбия в САЩ, която се разболява от Алцхаймер. Във филма й партнират още звездите Алек Болдуин, Кристен Стюарт и Кейт Босуърт.

Групата „Кино и психоанализа” е създадена през януари 2010 година и организира прожекции и дискусии със зрители в Дома на киното, София. Има съвместни инициативи със София Филм Фест, Нов български университет, Фондация „Аполония”, Мюнхенската филмова група и др. Членове на групата са: Надя Кожухарова, психотерапевт към фондация „Анимус”, Камелия Ханчева, психотерапевт и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател към НБУ и Тома Томов, психоаналитик и професор към НБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!