При драконовски мерки за сигурност откриха паметника на цар Самуил (снимки и видео)

Ивайло Анев Последна промяна на 08 юни 2015 в 13:19 17956 52

1/1

Снимка Ивайло Анев

Драконовски мерки за сигурност бяха осигурили властите при откриването на спорния паметник на цар Самуил до базиликата "Св. София" в центъра на столицата.

На церемонията присъства президентът, кметицата на София, Румяна Бъчварова, проф. Георги Близнашки и редица политици, които бяха пазени от полиция и гвардейци. Министър-председателят Бойко Борисов не беше на откриването на паметника. 

Идеята статуята да бъде поставена на мястото, където е сега, беше на служебния кабинет на Георги Близнашки по случай 1000-годишнината от смъртта на владетеля. 

"Цар Самуил е историческа фигура – символ на борбата за спасяване на българската държавност. Нашето поколение има историческа отговорност, костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои, докато костите не се върнат в България", заяви президентът.

Той изтъкна, че в София има паметник на Съветската армия, но не и на Аспарух, Омуртаг и Симеон, като ще се радва поставянето на монументи на български владетели да продължи.

След държавния глава се изказа и Милен Врабевски от фондация „Българска памет", но микрофонът беше намален и множеството не можа да чуе какво казва той. Някои от присъстващите дори не се сдържаха и на няколко пъти подвикнаха „микрофона, стой по-близо до микрофона“.

"Това е съвременен паметник", коментира след официалната част служебният премиер Георги Близнашки. Според него е създаден един великолепен личностен портрет на владетеля, който, по мнението му, е кръвно свързан със София.

Според Близнашки интелектуалците, които не харесаха паметника, знаели, че загубили принципната битка за съществуването на монумента и се заяли за естетическия му вид. По думите му те щели да бъдат отречени от хората, смята Близнашки.

Скулптурата на Самуил беше осветена лично от патриарх Неофит.

"Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество е да пази жива паметта за своите велики предшественици. За онези, които в критични дни и години са отдавали всички свои сили и целия си живот за своите братя по вяра и род, записвайки завинаги имената си в пантеона на историческата слава. Ярко място в този пантеон народът ни е отредил на благоверния и Христолюбив свой цар и самодържец Самуил. На владетеля, който в един от най-трудните периоди в хилядолетната българска история самовластно държеше скиптъра, който бе приел от Покръстителя св. Борис-Михаил, от великия цар Симеон и от светия благоверен цар Петър. И който с много доблест и достойнство в продължение на десетилетия успяваше да съхранява изградената от тях нова християнска Българска държава. Жертвеният подвиг на цар Самуил и стореното от него за българския народ и за неговата Църква в навечерието на залеза на Първата българска държава са единствени по рода си в цялата ни история, а драмата на личната му съдба може да бъде сравнена само с тази на цар Иван Шишман и на Търновския патриарх свети Евтимий.
Ето защо днес, хилядолетие след кончината на този истински мъченик на нашия народ, ние отново скланяме главите си пред неговия подвиг и тачим паметта му – сега вече и с този негов паметник в старопрестолна София. Първи негов паметник в съвременната столица на държавата, за която той отдаде живота си и която до голяма степен дължи своето възобновяване през вековете и съвременното си съществуване и на вдъхновяващия пример на неговата жертва пред олтара на Отечеството. Нека този паметник бъде място на възродената българска историческа памет. Да привлича към себе си вниманието на всеки истински родолюбец и да насочва мислите и молитвите ни към престола на Всевишния, където е било последното упование и на благоверния и Христолюбив наш цар Самуил", произнесе патриархът.

По програма трябваше да има слово и на кмета на София Йорданка Фандъкова и на премиера Бойко Борисов, който обаче не присъстваше на церемонията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2015 в 12:24

До o sando

Хубаво си постнал цитат от поста ми, ама да беше добавил и продължението за концепцията- това би ти дало отговор какво съм имал в пред вид и разбира се отговор на въпроса що за птица съм..малко мисъл да бе вкарал щеше да е по-лесно за теб!

08.06 2015 в 21:35

Не мога да проумея всички, които плюят паметника! Какъв ви е проблема бе юроди? Че гледа в земята?

... Свидетелю, когато идеш пред Самуил (паметника, де) ще загреш, че не гледа в земята, а че те гледа тебе... що за птица си ;)

хахахахахахахахахаха

... бе да играете тенис с професионала винетуту не си и помисляте, а на скулптора направо нож вадите... де дееее! оФФчари и оФФчарки... полекичка, че е нанадолнище...
(последното не е адресирано към Свидетеля)

хахахахахахахахаха

08.06 2015 в 20:06

Кои сте вие, че да поругавате труда на твореца? Какво разбирате вие от изкуство? Неграмотни и незаинтересовани хора от култура и изкуство!Кои сте вие да си изказвате, като хора които разбират, след като един път никои от вас не е похарчил 1 лев, да се развива културата в България!Кога купихте една картина на някои от младите български таланти? Завистлив народ!

08.06 2015 в 19:43

Нещо не съм чел този Стефан Попов да е изказал мнението си по повод паметника в памет на американските летци, убили над 3000 софиянци и осакатили стотици деца с детски играчки със заредени взривни вещества. Защо ли се изказва сега?

08.06 2015 в 19:29

а аз друго се чудя, тези лакеи на чужди интереси не ги ли е срам? какво срам, не ги ли е страх от народа който предават ежедневно?

08.06 2015 в 19:16

Лъвчето и кръста са доста слаби. Иначе става. За царски паметник е малко невзрачен.

08.06 2015 в 19:00

Не виждам дракон на снимките. Може би са му взели мерките на друго място, а после само са ги пренесли?

08.06 2015 в 18:44

Този старомоден "фигурален" КИЧ по света не се практикува от столетия (десетилетия в Албания и източно). Съществуват далеч по-изразителни, по-вълнуващи абстрактни средства за увековечаване на събития и личности в напредничави мемориали. За интелигентни общества ...

Карай да върви. Изпипани разказвателно разширените вени (с изкл. на хемороидите). Толкова ни е равнището на "изкуствата", катедра "скулптура", специалност "хеви метал" = с културския министър на режима БоБо акад. В. Рашидоолу Ефенди, Гл. МУЛТАК и даже "скЛУптор" и той завалията = така ни се пада. Мат'риалът си го 'аресва - не ли?

Барем да си го беше дигнал колегата олигарх на собствени разноски в имението си, а не както в Източна Румелия пред Културния Дом Частник-Активист плаши децата с МУТРАта на (уж) “Борис Христов” в ролята на Франкенщайн... Или на границата с Македония за сплашване; както впрочем бяха намислили да изперчат "ДжинГиби" Левски оттатък Свиленград ...

Хвала!

08.06 2015 в 18:32

Може ли някои да ми обясни кой в крайна сметка вдигна данданията срещу паметника? От различни статии и изразени мнения разбирам, че това са основно т.нар. протестъри. Тук обаче противниците са категоризирани, като социалисти и комунисти. И за да е пълна картинката противниците са и соросоиди.
На мен ми е ясно, че радетели на интернационала и обезличаването на всичко национално е тръгнало от комунягите, а днешните приемници са глобалистите (т.нар. соросоиди), но все си мислех, че у нас има друго разделение. Сега излиза, че "умните и красивите" заедно с "контра-протестърите" са се обединили, без да разбера :)

А паметникът си е много хубав, като жив. Най-после нещо истинско, а не квадратно, ръбесто и "модерно" ;)

08.06 2015 в 18:30

ВНИМАНИЕ !
СТЕФАН ПОПОВ Е ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ ЗА ПРОВОКАЦИИ.
През декември 2012/януари 2013 г, на страниците на в. Капитал се разгърна дебат на тема ""За или против новата политика на България спрямо Македония". Там същият този Стефан Попов се опитваше да прокарва КОМИНТЕРНОВСКИ МАКЕДОНИСТКИ ТЕЗИ, като например тезата, че Р. Македония, независимо от нейните провокативно нагли исторически манипулации, трябва да бъде подкрепена от България за влизане в ЕС безусловно !
И ето, че сега отново генерира и раздухва под измислени предлози скандал около откриването в София на паметник на цар Самуил !!! Явно от някогo му е поставено поръчението СИСТЕМНО ДА ПРОВОКИРА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО по исконни за него национално-исторически теми !