Откриват спорния паметник на цар Самуил в София

OFFNews 08 юни 2015 в 07:35 7580 23

Снимка Булфото/Александър Михайлов

Паметникът на цар Самуил(997-1014) ще бъде открит с тържествена церемония днес до сградата на базиликата "Св. София" в столицата. В нея ще участва и президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което патриарх Неофит ще извърши освещаването на паметника. В церемонията ще участват и председателят на парламента Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Покана до македонския министър-председател Никола Груевски да присъства на откриването на паметника на цар Самуил отправи лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов.

Решението за определяне на мястото на паметника на цар Самуил в София е взето от второто служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, с министър-председател проф. Георги Близнашки, припомнят от прессекретариата.

Издигането на скулптурата е част от програмата за честванията на 1000 години от смъртта на великия български владетел. Местоположението на паметника е избрано на база исторически сведения, според които бащата на цар Самуил - Никола, е бил комит на област Средец.

В рамките на отбелязването на годишнината от гибелта на цар Самуил, България е предприела и действия за връщане на костите на владетеля у нас, които сега се намират в Солунския музей за византийско изкуство, се посочва в съобщението. 

Вчера избухна спор дали очите на цар Самуил да светят нощем, каквато е идеята на създателя на паметника Александър Хайтов, срещу което се възпротиви зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. Светлините няма да бъдат включвани, категорични са от Столична община. 

Докторът по философия и социални науки Стефан Попов излезе с отворено писмо, в което призовава кмета на София за отлагане на церемонията по откриването на паметника на цар Самуил. За броени часове писмото беше подкрепено от десетки български интелектуалци, журналисти и университетски преподаватели. 

Проф. Георги Близнашки: Гордея се, че съм решил да го има паметника

„Трябва ли да има паметник на Самуил? Разбира се. Гордея се, че съм взел това решение, за да го има този паметник днес". Това заяви бившият служебен премиер Георги Близнашки по Нова тв.

"Аз взех решението, но то бе подкрепено от инициативния комитет за честване на 1000 годни от смъртта на Самуил. Става дума за съществена част от нашата история. Много важен исторически жест е за нас да имаме такъв паметник. Той е много хубав, а Александър Хайтов се е справил великолепно. Как и дали ще му светят очите няма никакво значение”, каза Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!