Подписка във Facebook срещу "монументалния изрод" в сърцето на София

OFFNews Последна промяна на 07 юни 2015 в 15:01 47464 95

Снимка Булфото/Александър Михайлов

Докторът по философия и социални науки Стефан Попов излезе с отворено писмо, в което призовава кмета на София за отлагане на церемонията по откриването на паметника на цар Самуил.

За броени часове писмото беше подкрепено от десетки български интелектуалци, журналисти и университетски преподаватели.

В момента в София се готвят две гигантски безумия: паметникът на Самуил и реконструкцията на Борисовата градина? Това минава всякакви граници. Няма ли начин да се спрат? (по-добре още един паметник на съветската армия, отколкото този монументален изрод) - коментира във Facebook профила си д-р Стефан Попов.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Уважаема г-жо Фандъкова,

Следващата седмица предстои откриване на паметник на цар Самуил в непосредствена близост до базиликата "Света София". С настоящото си обръщение към Вас настояваме и Ви молим да отложите церемонията по откриването на монумента.

Долуподписаните сме убедени, че нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които изглежда този проект си поставя.

Ние не настояваме за ликвидация на паметника. Настояваме за отлагане и провеждане на широка дискусия за естетическата и градоустройствена целесъобразност на това решение. Смятаме, че Общината е длъжна да бъде активен организатор на такава дискусия, а не пасивно да очаква несъгласия по обичайния бюрократичен ред.

Ако бъде допуснато, инсталирането на паметника на това особено чувствително място в градската среда на София, е трудно обратимо. Готови сме да участваме в открита дискусия по този въпрос. Призоваваме Ви към особено висока чувствителност към възможността проектът да се окаже непоправимо петно в самото сърце на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 10:12

Жалко писмо от един жалък национален нихилист и безродник, който се гаври с националното ни достойнство! А паметникът е страхотен! И си е точно на мястото!

11.06 2015 в 09:12

Стана много лесно да се разбира от каквото и да било в България! Започне ли един вой и плюнки от страна на нашенските соросоидчета срещу нещо значи, че е хубаво и стойностно!

09.06 2015 в 21:45

На мен паметника ми харесва.Малко очите да светят ми идва в повече,но като се замисля-авторът е вложил своята символика.Не съм критик.
А колкото до писъмцето на Доктора-ле-ле какви болести тръгнаха по хората-то не е философия,то не е социология,то не е социална антропология и прочие.

09.06 2015 в 18:41

Анкетата на офф`нююз е връх на интелектуалния дефицит - въпросчето от типа "Харесвам паметника, но очите ПЪК не трябва да светят".
А харесвате ли случайно картините на ван Гог, ама без слънчогледи.
Случайно някой да харесва Моцарт без толкова ноти?
А трябва ли Свободата "да води народа" по-прилично облечена?
За казаците дет пишат на султана, направо не искам и да питам, понеже като се заточи и засополиви насам едно трол, та не е истина.

09.06 2015 в 17:39

Показателно е мълчанието на министър Рашидов!!!..... Нали и той е скулптор......

09.06 2015 в 15:28

Аз пак се питам защо са против този така добре направен паметник ,очите му светели ами автора е имал нещо впредвид за да го направи така нека и другите да прогледнат ако могат .После мястото му не било там а къде ,защо да не е там жалко че народа толкова много изпростя че да задава подобни въпроси

09.06 2015 в 14:34

ЕНИЧАРИ, ОСТАВЕТЕ ПАМЕТНИКА В ЦЯЛАТА МУ СВЯТОСТ И КРАСОТА!!

09.06 2015 в 11:00

Ако някой понечи да "увековечи" някой виден национален предател, е може и от дълбокото минало като Алусиан или Иванко, тия фейсбуковци сигурно щяха со две ръце да натискат лайкове, а независимите "интиликуйлъци" щяха да се просълзят от умиление. Щяхме да четем и тук статийки за независимия творчески поглед на историята и за това как завоевателите носели и култура, освен дребнавата подробност,че набивали на кол.
Сега очаквам наплив от фейсбукси ентусиазъм за паметник на Василий ІІ или поне за Филип Македонски или Траян (понеже за слугите и блюдолизците сал кръволоците - владетели заслужават паметници).

09.06 2015 в 09:57

Каква интелигенция брате, като всичките са бивши АГЕНТИ, на безродния соц/ком строй? Още един паметник на червената армия искал... Добре че вдигнаха паметник, че да има причина за родната агентурна интелигенция да се отчете... Мърши

09.06 2015 в 05:20

Управление от изроди може да нацвъка такива изродски паметници без всенародно обсъждане и одобрение.
ГРОЗНО! ТЪПО! ГАДНО!