Найден Тодоров: Нямам основания да накажа директора на Народния театър. Артистите искат линч

Моето голямо желание е двете страни да си стиснат ръцете. Никога не е късно една рана да бъде заздравена, казва министърът на културата

OFFNews 05 март 2023 в 11:30 4243 3

Найден Тодоров, служебен министър на културата.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Найден Тодоров, служебен министър на културата.

Ако имам някакви основания да накажа директора на Народния театър Васил Василев, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива няма. Това заяви служебният министър на културата Найден Тодоров в интервю за БНР по повод продължаващия месеци скандал в Народния театър, ескалирал до дисциплинарното уволнение на главния режисьор Александър Морфов през изтичащата седмица.

"Проблемът в Народния театър не е там, където всички си мислим. Проблеми между личности в изкуството са се случвали през вековете не веднъж и не два пъти и те ще продължат да се случват. Проблемът в момента е по-скоро в разделението, което се получава между артистите. Онова, което ние не забелязваме, е, че хора, които трябва да работят заедно, които едва ли не живеят заедно – вие знаете, артистите работят целодневно, за тях няма работен ден – тези хора започват да се гледат накриво, започват да не си говорят, а това вече е много сериозен проблем.

Отучили сме се да виждаме дори това, което не ни харесва в мнението на другия като нещо, което има право на съществуване. Говорим за демокрация, смятам, че живеем в демокрация, но се опитваме бавно да я убиваме".

Според него дори и да се стигнало до ситуация, в която директорът и режисьорът да трябва да се разделят, това не е трябвало да става по този начин.

"Имаме ситуация, в която директорът на Народния театър уволни режисьора Александър Морфов. Моето лично мнение е, че това не трябваше да се случва по подобен начин. Може би се беше стигнало до ситуация, в която те да трябва да се разделят, но дали трябваше да бъде по този начин е една друга тема", каза Найденов.

Той определи желанието на защитаващите Морфов актьори, които настояват за уволнение на Василев като "желание за линч".

"В този момент обаче всички артисти, които защитават Александър Морфов скочиха и поискаха аз да освободя директора на Народния театър, въпреки че няма правни основания за това. Тоест ние говорим за едно желание за линч.

Това е нещо, което е много обратно на правова държава, към която всички се стремим.

Ако аз имам някакви основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива няма".

Той напомни, че държавните културни институти са извоювали "с кръв" своята самостоятелност и министерството няма право да им се меси:

"През последните 30 години всички хора са се стремили да не живеят в стреса, че някой отгоре, от управляващите ще може просто така, защото е решил, че нещо е правилно или неправилно да сменя, да коригира политики и така нататък.

От 2010 г. държавните културни институти имат една с кръв – бих казал – извоювана самостоятелност и тя е описана и в закона, и в длъжностните характеристики на директорите, а именно, че те сами определят своята политика, сами определят своята структура, сами определят кой да работи и какво да работи. Тоест министерството няма право да им се меси от вече 13 години насам.

Бидейки дълги години директор, аз бях много щастлив от този факт, още повече, че няколко пъти се възползвах от това да бъда в остри отношения с Министерство на културата и да съм спокоен, че няма да бъда уволнен просто защото съм на различно мнение от министъра. Сега съм вече от обратната страна и от мен се иска точно това - аз да реагирам на нещо, което е неправилно, но не е незаконно".

Министърът отново подчерта, че раздялата между двамата - с дисциплинарно уволнение на Морфов - е неправилна, но изрази надежда, че един ден режисьорът ще се завърне в театъра:

"Неправилна не е за мен раздялата между двамата, неправилен е начинът.

Ако се вгледаме назад във времето, Александър Морфов, като един изключително емоционален човек – добрите артисти са винаги емоционални, е имал не един и два случая да напуска Народния театър и това на мен ми дава някаква надежда, че в един момент напред аз ще го видя отново в Народния театър".

Попитан какво мисли за твърдението на артистите, според които Васил Василев се е доказал като некадърен управленец, министърът отговори с въпрос какво означава "некадърен" и постави под съмнение отнасянето на "некадърен" към Василев:

"Сега ще трябва да дефинираме какво означава „некадърен“, защото такива приходи за два месеца в годината Народният театър в историята си не е имал. През последните два месеца видяхме на сцената на Народния театър Кулябин и Джон Малкович. Това не е точно дефиниция за „некадърен".

Той увери, че прави всичко възможно да посредничи в конфликта, така че двете страни да се помирят, и че ще продължи да го прави.

"Това, което мога да направя и се опитвам да го правя, откакто влязох в тази позиция, е да говоря с двете страни и да опитвам да ги събера. За съжаление, Александър Морфов имаше здравословни проблеми и не можа да се срещне с мен, но въпреки така случилата се ситуация се надявам тази среща да се осъществи, защото вярвам, че въпреки събитията, които се случиха, никога не е късно една рана да бъде оздравена по един или друг начин".

"Това е моето голямо желание" – отвърна министърът на въпроса може ли да събере двамата, за да си стиснат ръцете. "Това е посоката, в която ще продължавам да работя. Каквото и да си мислят двете настоени страни – визирам не само двете личности, а и хората зад тях – това е единственият път напред".

Министър Найденов увери, че пред него Васил Василев е обещал спектаклите на Александър Морфов да останат. "Това са едни от най-хубавите спектакли на Народния театър", възкликна министърът.

ДПС в Народния или...?

На въпрос как му изглежда назначаването на човек в Народния театър, който е явно обвързан с политическа партия – визирайки пиара на ДПС Велислава Кръстева, министърът каза: „Наистина не изглежда добре, и за мен не изглеждаше добре“.

Но постави въпроса в по-широк контекст:

"Аз имам много приятели от различни партии. Когато говоря с тях, не се интересувам от какви партии са. Имам много колеги, с които работя, от различни партии и отново не се интересувам от техните партии. И тук е малката грешка на Васил Василев, защото би следвало да се сетим, че през 2013 г. Васил Василев и Велислава Кръстева бяха заедно зам.-министри в Министерство на културата. Те бяха екип оттогава, работеха заедно по хиляди различни въпроси. Когато Васил Василев продължи работата си в Плевен, Велислава Кръстева продължи да помага и на Плевенския театър. Тоест те са екип от много дълго време и това няма нищо общо с техните политически пристрастия.

Не стои добре, категорично не стои добре и въпреки това трябва ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма криминални деяния?".

Заплати

"Опитвам се да променя единните разходни стандарти на културните институти и да постигна завишаване на субсидията им спрямо приходите им, което да даде възможност на директорите да вдигнат възнагражденията на артистите. Създадена е работна група, която работи по този въпрос. След като са готови, ще внесем предложението в Министерски съвет. ... Повишението на субсидията ще бъде над 50%", съобщи още служебният министър и заяви готовност в първите дни на новия парламент да внесе този законопроект.

Той говори и за още една своя инициатива:

"Внесъл съм приет от МС законопроект за изменение на Закона, който трябва да бъде внесен в 49-ото Народно събрание, който предвижда директорите на държавните културни институти да се отчитат ежегодно, подчертавам – ежегодно, за изпълнението на своята стратегия за развитие на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до санкции. Когато има тотално отклонение от концепцията, това може да доведе и до отстраняването на директора", посочи Найден Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

05.03 2023 в 14:43

Еее, по темата не е една дума :)

5827

2

pisnamiotmutri

05.03 2023 в 14:12

Малко потемата с руското мекере директор на театъра.

Чух днес изключително неприятното изречение, че личностите нямат значение, а значение има Народният театър. По-тоталитарно изречение от това чували ли сте? Аз отдавна не бях. Това е авторитарният модел

После го чух да казва, че трябва да гледаме за общия морал на нацията, а не за личния. Що за глупост е това? Моралът е винаги личен. Народният театър е сбор от личности, които го правят

17439

1

мнение от IP

05.03 2023 в 12:01

Аз не съм в сферата на културата, но чак сега разбрах, че актьорите и режисьорите, изобщо всички творци в театъра са безправни субекти. Това е жалко. Как могат да бъдат защитени от директорски произвол, като директорът има правата на самодържец? Театърът няма как да бъде приравнен с фирма. Това е нелепо. Може би г-н Василев става за директор на фирма за "културни мероприятия", но не и за директор на творческа институция.