Международният съвет за паметници на културата осъди реставрациите на крепости у нас

ОFFNews Последна промяна на 11 май 2015 в 14:07 19205 8

Ремонтираната крепост Кракра край Перник.
Ремонтираната крепост Кракра край Перник.

Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) изпрати писмо до президента, правителството и народното събрание на България, в което се изразява опасение от разрушаването на българското археологическо културно наследство.

Писмото е преведено и публикувано на страницата на българския клон на ОКОМОС. Публикуваме го без редакторска намеса:

Ваши Превъзходителства,

По време на последната си среща, проведена в Париж на 9-10 март 2015 година, Бордът на ИКОМОС беше официално информиран от Българския национален комитет на ИКОМОС за тревожни тенденции в съвременната политика за консервация и реставрация на културното наследство в България, които са застрашили значимо и видимо редица културни паметници в страната ви. ИКОМОС е също така дълбоко загрижен, че подходите на тази политика могат да доведат до негативни последици по отношение на културните ценности, вписани в Световната листа на културното наследство на ЮНЕСКО.

ИКОМОС разбира, че промените в политиката са били мотивирани от усилието да се подкрепи регионалното развитие в страната чрез засилване на културния туризъм. Въпреки че политиката за подкрепа на местните общности може да бъде приветствана, представените случаи в доклада до Борда на ИКОМОС ясно доказват, че процесът е стимулирал мащабна тенденция на хипотетични реконструкции върху руините на археологически обекти в България. Така, вместо да се открои значимостта на засегнатите паметници, мащабната замяна на лисващите оригинални материали и форми разрушава духа на тези паметници и места. Замествайки оригиналните структури, тези реконструкции на практика фалшифицират историята и причиняват необратима загуба на автентичност. В допълнение, те могат да направят невъзможно всяко бъдещо научно изследване.

Подобни реконструкции влизат в противоречие с международно приетите научни подходи на консервация и реставрация и нарушават принципите на Венецианската харта и Документа от Нара за автентичността, както и Оперативните насоки за прилагане на Конвенцията за световното наследство (параграф 86), подписана от България.
Дълбоко убедени, че една устойчива политика за защита на наследството следва да стъпва върху международно признатите и широко установени принципи на консервацията и реставрацията, ИКОМОС призовава българската държава да предприеме спешни действия за следното:

1. Незабавно спиране на провежданите в момента хипотетични реконструкции в страната и осигуряване на подходяща научна оценка на тяхното въздействие, за да се гарантира, че всички предприемани в бъдеще действия за консервация и реставрация в България ще следват принципите и етиката на научната консервация и реставрация, дефинирани във Венецианската Харта и останалите документи на ИКОМОС, както и в основополагащи международни документи (Оперативните насоки за прилагане на Конвенцията за културното наследство (параграф 86 в частност);

2. Гарантиране на включването на експерти в националните процедури по поканите за търгове в рамките на Оперативните програми на Европейския съюз, за да бъде осигурено спазването на международно признатите научни принципи на консервация и реставрация във всички проекти и да се сведат до минимум рисковете от разрушаване на автентичността на културното наследство и на културните ценности.

3. Установяване, с помощта на ИКОМОС-България и на цялата международна организация ИКОМОС, на постоянно действаща обучителна програма по проблемите на опазването на културното наследство, насочена към изграждане на адекватен капацитет на местните власти за разглеждане на проблемите, свързани със защита на културното наследство и с културния туризъм.

ИКОМОС потвърждава пред културните власти на България своето желание да предостави съответна помощ и консултации. Като първа стъпка в тази посока, ИКОМОС е готов да подпомогне процеса, като изпрати в България експертна мисия в подкрепа на научното оценяване на приложението на международно признатите принципи на консервация и реставрация на културното наследство на България.

Искрено Ваш,

Густаво Араос,

Президент

Дебатът около архитектурното наследство на България започна в началото на тази година, когато се разбра, че Вежди Рашидов е наредил съкращения в ключови музеи и институти в страната. 

Един от най-засегнатите органи беше Института за национално недвижимо наследство (НИНКН), от който съкратените щатни бройки са 12 от общо 57 места. 

НИНКН се разпорежда с инвестиционните инициативи - програми, планови задания, визи, проучвания, проекти - за паметници на културата и за ново строителство в границите на паметници на културата; за намеса по тях, включително при делба и при промяна на предназначението им, както и за ново строителство или друга намеса в техните охранителни зони.

Работещите в института изготвят становища във връзка с издаването на разрешения за събаряне или премахване на паметници на културата, както и становища по издаването на разрешения за въвеждане в експлоатация на недвижими културни ценности.

Тогава пред OFFNews за проблема се съгласи да говори главен експерт към НИНКН арх. Яна Топалова, която силно разкритикува ръководството на института и министър Рашидов. 

Дни след публикуването на интервюто арх. Топалова беше уволнена дисциплинарно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2015 в 06:50

България = Втора Македония

12.05 2015 в 01:34

И по този случай кой Вежди трябва да си подаде оставката?

11.05 2015 в 20:09

добрутру
тези абсолютни чикии чак сега ги забелязаха в чалгалистан

11.05 2015 в 20:03

Всичките крепости и замъци в Европа са реставрирани, така, че този Густаво - да ходи да пасе трева. Всички некадърници ,българофоби и българоомразници са против да се възкреси старото ни минало

11.05 2015 в 17:59

Ще дочакаме ли най-сетне да се образоват неандерталците от комунистическата аристокрация? То не са десет, не се петдесет години, пак не можаха да се изравнят по ум с възрожденците ни. Божидар Димотров, Вежди Рашидов, септичните ями от вчера на Бойко, Първанов, Бокова... Кога ще имаме интелигентни, нормални управници!!!

11.05 2015 в 17:33

Хубаво сте сложили линка към интервюто с арх. Яна Топалова, но да го бяхте прочели, за да изберете коректна снимка. От всички възстановени крепости из България Пернишката е едниствената, която се вписва в "международно приетите научни подходи на консервация и реставрация и принципите на Венецианската харта и Документа от Нара за автентичността, както и Оперативните насоки за прилагане на Конвенцията за световното наследство (параграф 86), подписана от България."

11.05 2015 в 15:57

Това писмо ме връща във времената на тоталитаризма! Зад текста, подписан от Густаво Араос, прозира овехтялата физиономия на Тодор Кръстев, уж божем архитект и професор, слагач, соцманталитет и посредствен мозък. Пробутал си е писанието в ИКОМОС, а те злорадо са го пуснали. Сега ще се изявяват и утвърждават като пазители на чиновниците в българските музеи, които докараха музеите до срамно ниско качество. Къде бяха, когато под одобрителните погледи на Кръстев и Кандулкова се рушаха Созопол и Несебър, Плиска и Преслав, когато софийското метро абсолютно ненужно пресече 100% запазената главна улица на Сердика, когато се съсипа Св.Марина в Пловдив и хиляди други важни паметници?! И понеже истината все пак започна да излиза наяве, те започнаха да си търсят "батковци" да ги пазят. А че Овчаров, лъжливото овчарче, и той - набеден професор, не е свесен, не - и неговият ред ще дойде.

11.05 2015 в 14:38

Важното е да се усвояват средства и едни фирми да взимат европейски пари , пък реставрацията да прилича по скоро на пошъл DisneyLand . На любимеца на медиите , българския Индиана Джоунс Овчаров му се дават сериозни суми всяка година за да обезобразява Перперикон , и реално научните му констатации са плашещи . Беше докарал монголски шамани да изпълняват "пра-български" обичай на древно тракийско светилище . Просто не ми се говори
 
X