Правителството дава половин милион лева за разкопки в Плиска

OFFNews 07 май 2015 в 14:40 3802 0

Голямата базилика в Плиска

Кабинетът е отпуснал 500 000 лв. за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска. 

Това стана ясно от решенията, взети на днешното заседание на Министерския съвет.

Отпуснатите средства ще бъдат използвани за довършване на археологическите разкопки и реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

С парите ще се направят археологически разкопки в южния корас на храма, което е единственото неразкопано място. Те ще бъдат ръководени от археолога проф. Павел Георгиев, работил през цялата си кариера на този обект. Стойността на разкопките е 100 000 лв.

Останалите 400 000 лв. ще бъдат използвани за реставрация на църквата по одобрения от Министерството на културата и НИНКН план на проф. д-р Теофил Теофилов - в тази част на храма, където няма да се пречи на археологическите разкопки.

Ангажиментът правителството да отпусне сумата беше поет от премиера Бойко Борисов по време на участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ.

На днешното си заседание правителството одобри и допълнителни 29 млн. лв. за бюджета на Министерството на регионалното развитие. С парите ще се финансира строителството на магистрала "Хемус" в участъка "Белокопитово - Каспичан".

Малко повече от 8 млн. лв. пък са отпуснати на община Момчилград за ремонт на водопреносната система "Карамфил - Звездел", която обхваща седем села на територията на общината.

С друго решение кабинетът отчужди имоти и части от имоти – частна собственост, във връзка с изграждането на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ Дупница – Благоевград. Имотите са в землищата на с. Блатино, гр. Дупница, с. Джерман, гр. Бобошево, с. Бараково и гр. Кочериново, област Кюстендил, и на селата Бело поле и Зелен дол, област Благоевград.

Поради промяна в собствениците на имоти беше изменено и решение на правителството от юни 2013 г. за отчуждаване на частни имоти за изграждането на същия участък. Решенията на Министерския съвет може да бъдат обжалвани в 14-дневен срок от съобщаването им на заинтересованите лица.

Агенция "Пътна инфраструктура" се ангажира с процедурите по отчуждаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови