Лука Шулич – чаровната половина на 2CELLOS

OFFNews 13 август 2021 в 14:36 5599 0

Чаровният словенски челист пристига в началото на септември за два концерта в България – на 6.09. във Варна и на 7.09. в Античен театър – Пловдив.

Познаваме Лука Шулич повече от експлозивната двойка с хърватина Спетан Хаузер – 2CELLOS, със смелите им комбинации между класика и кросовър и взривили най-големите зали в света. При последното им идване в България през 2017 г. препълниха Арена Армеец.

Двамата с Хаузер са много силни и различни като личности, но в същото време създават звездната комбинация 2CELLOS.

И двамата имат желание да се развиват самостоятелно като творци и да създават индивидуални проекти, като това не изключва да се събират периодично в утвърдената комбинация 2 CELLOS.

Какво не знаем, обаче, за Лука Шулич:

• Той е първият музикант в историята, който изпълнява изцяло „Четирите сезона” на Вивалди в аранжимент за виолончело. Лука сам пише аранжиментите на бароковите концерти, като този проект му отнема 2 години, докато пътува по турнета с 2 CELLOS.

• В резултат на този огромен труд се ражда първият му самостоятелен албум „Четирите сезона” на Вивалди /2019/, който дебютира като № 1 в класацията на Billboard Classical Albums Chart в САЩ.

• През август навършва едва 34, но вече има редица самостоятелни и камерни участия в Европа, Южна Америка и Азия в най-големите концертни зали Wigmore Hall, Amsterdam Concertgebouw, Teatro del Verme в Милано, Vienna Musicverein and Konzerthouse, Sintory Hall в Токио. Заедно с Хаузер са свирили на сцени като Radio City Music Hall в Ню Йорк, Royal Albert Hall, Arena Verona, зала Olympia в Париж и Операта в Сидни.

• Лука е роден в Марибор, Словения. Майка му е словенка, а баща му е хърватин от Дубровник, също виолончелист.

• Започва да свири на 5 години. Цялото му семейство е свързано с музиката. По-малката му сестра свири на цигулка. „Баща ми казва, че последната мечта в живота му е някой ден аз и сестра ми да изсвирим двойния концерт на Брамс. И аз ще я осъществя”, казва Лука.

• 15-годишен Лука става един от най-младите студенти, учили някога в Музикалната академия в Загреб, която завършва на 18 години. След това учи музика във Виена и завършва Лондонската Кралската Музикална академия.

• With or Without You на U2 е любимото му парче, когато е в романтично ностроение. Когато е ядосан – избухва с Thunderstruck на AC/DC, разбира се! Парчето, с което двамата със Степан Хаузер взривяват сцените.

• Казва, че никога няма да остави класиката, но се възхищава на AC/DC, освен особената му страст към филмовата музика, която е включени в репертоара му – парчетата от Game of Thrones, Nuovo Cinema Paradiso, Амели Пулен, Shallow.

• Лука е добър съпруг и баща на три деца. Женен е за Тамара Загорански - бивш модел, родена също в неговия роден град Марибор. Женени са от 2017 г, и имат две момчета и едно момиченце.

• Шулич и Хаузер като 2 CELLOS участват в световното турне на Елтън Джон през 2012. “Когато ги видях в YouTube, останах абсолютно изумен, казва Елтън Джон. Никога не съм чувал виолончело да звучи по такъв начин! И ги поканих. Те добавиха младост към оркестъра ми.”

• „Следвайте сърцето си, но не сляпо. Правете това, което обичате и работете усилено, защото всичко в живота се отплаща. Помнете – топло сърце и хладна глава – това е печелившата комбинация!” – това е формулата за успех на Лука Шулич и явно тя работи.

Елате да го чуете заедно с българския пианист Евгени Генчев на 6 септември във Варна и на 7 септември в Пловдив. Билети – в системата на Ивентим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !