Какъв е новият ред за плащане на данъци и осигуровки

Александра Маркарян 28 февруари 2014 в 13:28 8574 0

Днес НАП закрива единната си сметка за плащане на данъци и осигуровки и въвежда 4 сметки за различните видове плащания.

Какъв е новият ред за плащане на данъци и осигуровки разясниха от приходната агенция днес на пресконференция.

Новите 4 сметки ще бъдат открити от първия работен ден след националния празник 3 март - на 4 март, казаха от НАП.

По първата ще се плащат всички видове данъци и лихви по тях, както и глоби, по втората - осигуровки за пенсия, по третата - здравни вноски и по четвъртата - вноски за задължително допълнително пенсионно осигуряване. Първо ще се погасяват най-старите задължения от съответния вид. Изключение ще има при здравните вноски, където самоосигуряващите се ще могат да посочат точно кой период да покрият. Така например няма да им се налага да платят всички дължими суми, а само за последните 3 месеца, за да възстановят например загубени здравноосигурителни права.

Преведените суми по единната сметка от физически и юридически лица непосредствено преди закриването й ще бъдат насочени за погасяване на конкретно задължение, което лицето трябва да посочи в заявление в срок от 3 месеца след плащането. Ако не го подаде такова, парите ще отидат за най-старото задължение, без значение дали то е данъчно или осигурително.

Четирите нови сметки ще бъдат публикувани на сайта на НАП. Гражданите ще получат и имейли от НАП, в които ще има линк към сметките на сайта на НАП. Самите сметки няма да фигурират в съобщенията с оглед осигуряване на сигурността. Хората да проверят на сайта ни сметките, преди да направят каквото и да е плащане, съветват от НАП. От приходната агенция са категорични, че ако човек получи имейл с написана банкова сметка, за която се твърди, че е на НАП, това ще е измама.

Големите данъкоплатци ще получат и хартиени писма, в които вече ще бъдат изписани и самите четири нови сметки за данъци и осигуровки.

Платежните нареждания не се променят. В тях ще трябва да бъде изписан номерът на конкретната сметка и кода за вида плащане. Информация ще има както на сайта на НАП, така и в Информационния център на агенцията, в офисите й по места, в пощенските станции и в банковите клонове, увериха от НАП.

Както е и сега, с преведените суми първо ще се погасява главницата, а след това - лихви.

Преведените суми за плащания, чийто падеж не е дошъл, вече няма да стоят като надвнесени, а с тях ще се погасява веднага възникналото задължение.

Промяната ще позволи на работодателите да плащат заплатите, дори още да не са платили осигуровките за изтеклия месец. Сега задължително първо се плащат осигуровките.

Преминаването от една към четири сметки се наложи, след като на 5 февруари Конституционния съд обяви за противоконституционни текстовете в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които от 1 януари 2013 г. бе въведена единната сметка. В мотивите си съдиите изтъкнаха отнетото право на гражданите да избират кой вид задължение да погасят, което например нарушава правото им на здравно осигуряване. При единната сметка автоматично се погасяваше най-старото задължение, без значение от вида му.

Седмици след решението на Конституционния съд Народното събрание прие промени в ДОПК, които върнаха режима от преди 1 януари 2013 г., когато НАП имаше четири подсметки.

"Единната сметка имаше много повече предимства, отколкото недостатъци. 36 млн. лева бяха спестени заради подаването на по-малко платежни нареждания. Освен че се намали административната тежест бяха изчистени и 260 милиона лева стари задължения само в първите месеци след въвеждането й", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той обаче бе категоричен, че НАП няма да прилага механизми на работа, които противоречат на заложените в Конституцията права на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови