Петя Иванова, координатор на център "Актив": Хората с увреждания крещят, но няма кой да ги чуе

OFFNews 03 февруари 2014 в 17:45 2656 0

Петя Иванова, координатор на център "Актив".

Петя Иванова е рехабилитатор, ерготерапевт и главен координатор на център „Актив“. Центърът беше открит през пролетта на 2013 г. по проекта "Живота е движение", финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

- Какво представлява център „Актив“?

- Център „Актив“ е едно събирателно звено не само за медицински цели, а също има и психолог, който може да даде съвет и психологическа подкрепа. Освен това работим със социален работник и рехабилитатори и масажисти.

Иновативното в този център е именно това, че е събирателен център. Движението е и в това да излезеш от къщи, да имаш информацията къде можеш да отидеш. За съжаление не навсякъде е достъпна средата.

Хората с увреждания могат да потърсят връзка с нас, има и осигурен транспорт към центъра. Индивидуално се разглежда всеки здравословен проблем, не както обикновено се прави в България – поставя се диагноза и за нея има един тип лечение.

При нас са разчупени рамките и се гледа индивидуално на всеки. Някой може да дойде само, за да създаде социален контакт. Някой може да иска съвет или разговор с психолог.

- Къде се намира центърът?

- Намира се на третия етаж на 25-то ДКЦ в кв. „Младост“ 3. Към поликлиниката има рампи, има и работещ асансьор.

- Откъде дойде инициативата за създаването на центъра?

- Той е създаден от БАРИС – Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт, финансирана по европейска програма. Не са пари от бюджета или на общината.

Всеки човек с увреждане може да използва услугите на центъра безплатно.

Прави ни впечатление, че всеки пита къде и колко трябва да плати. Това е и проблемът в България – повечето хора знаят, че това ще им струва нещо, а не всеки има възможност да плаща.

При нас хората идват с диагнозата си и с целите си. Не се плаща за услугите на центъра.

- Няма ли опасност, след като изтече проектът, този център да ограничи дейността си?

- За съжаление има такава опасност. Ние се надяваме, че центърът ще продължи да работи, тъй като материалната база е осигурена по проекта. Тя остава за поликлиниката. Надявам се, че ще имаме средства да продължим да оказваме помощ на хората с увреждания.

По проекта са осигурени пари за една година – до юни 2014 г.

- Кой би могъл да помогне център „Актив“ да работи и след края на европейския проект – общината, някое министерство?

- В момента партньори са ни община „Младост“ и Министерството на спорта. Предполагам, че може да се продължи тази инициатива, тъй като тя не изисква кой знае колко пари. Материалната база съществува – само за персонала трябва да се намерят пари за заплати.
Партньор ни е и 25-та поликлиника, които ни предоставиха помещението, в което е центърът.

- Какви са отзивите на хората, които до момента са посетили центъра?

- Досега никой не се е оплакал от работата на центъра, хората се интересуват и ни търсят, когато разберат за центъра. Идват хора след инсулт. Важно е човекът да има желание и затова центърът се казва „Актив“ - трябва да бъде човек активен, защото „животът е движение“.

При нас като цяло идват хора, които се нуждаят от рехабилитация, но след това могат да се запишат и в спортен клуб, например има клуб кърлинг за хора с увреждания, стрелба и др.

Ние ги насочваме към спортните клубове, след когато те укрепнат.

- Когато човек с увреждане дойде при вас, какво точно му предлагате?

- Аз посрещам всеки, който дойде в центъра, Ако има някакви документи, разглеждаме ги. Обикновено при първото посещение хората нямат документи, тогава само разговаряме.

Обсъждаме какви са неговите цели, хубаво е човек да си поставя реалистични цели. Обсъждаме с останалата част от екипа какво бихме могли да направим и след това въз основа на някаква медицинска документация се изготвя досие. С останалата част от екипа правим един план з неговата рехабилитация и се уговаряме за удобно за него време.

При нас хората идват, когато им е удобно, а не по някакъв строго определен график. Разменяме и координати, за да ни предупредят, когато имат час, но нямат възможност поради една или друга причина да дойдат.

И пак ще кажа, че към център „Актив“ има транспорт за хора с увреждания, които не могат сами да дойдат или по някакъв начин са възпрепятствани. Изготвяме график, за да могат да се групират от няколко квартала заедно да пътуват. Шофьорът помага на хората с колички или патерици да се качат в колата и да слязат.

Рехабилитацията е безсрочна – докато се почуства добре човекът или може да прекъсне ако му се налага и след това да възобнови заниманията.

- Разкажете някой интересен случай от практиката на центъра?

- Един случай, за който се сещам е за една жена, която дойде веднъж. Тя беше в инвалиден стол и разплакана разказа, че има операция на крака, сменена й е ставата, но никой не й обърнал внимание и сега вече не може да ходи. С колегата няколко пъти се опитахме да я вдигнем от количката и тя започна да ходи нормално. Тя просто е имала нужда някой да й обърне внимание.

Жената продължи да идва известно време, докато се научи сама да се обслужва. А в началото беше буквално отчаяна.

Важно е за хората да знаят, че след 19-дневната рехабилитация, която им осигурява държавата, има място, където могат да продължат да работят, колкото искат върху собственото си здраве.

- Според вас какво още може да се направи в услуга на хората с увреждания?

- Институциите трябва да обърнат малко повече внимание на тези хора, защото те крещят за помощ, но няма кой да ги чуе, защото са затворени вкъщи.

Нужно е по-човешко отношение към тях и към проблемите им.Да им се помогне за излязат от къщите си – когато човек излезе, вече може да си намери пътя. Но някой трябва да го побутне – да каже „хайде“, да го хване за ръка – да отиде на рехабилитация или просто да си поговори с някого.

Забелязала съм, че хората се чувстват много добре, когато има групови занимания, защото споделят на живо, не през компютъра, проблемите. Дават си кураж един на друг. Сякаш по-тонизирани излизат от груповите занимания.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews