Защо да гласуваме за евродепутати?

Зорница Яхия 26 февруари 2014 в 20:08 4338 1

Европейските парламентарни избори ще се проведат от 22 до 25 май във всички членки на ЕС.

Изборите се провеждат на всеки пет години, а тази година се очаква невиждана досега борба за власт между различните партийни блокове.

Европейският парламент (ЕП) е единственият директно избран орган в ЕС и следователно е единствената възможност на гражданите сами да решат кой ще ги представлява в Брюксел.

Въпреки че ЕП е една от многото европейски институции, той играе голяма роля в приемането на нови закони в ЕС - всеки предложен закон изисква одобрение от членовете на парламента.

След приемането на Лисабонския договор евродепутатите играят важна роля в приемането на решения, включително относно разпределението на средства.

ЕП има възможността да окаже натиск върху Европейската комисия за разглеждането на определени проблеми.

Евродепутатите могат да предлагат за обсъждане и повдигнати от гражданите въпроси, какъвто беше случаят с реформите за рибарството в ЕС.

На фона на икономическата криза въпросът за европейското бъдеще бе повдиган многократно.

Какво искат европейците: укрепване на европейската интеграция, дори федерална Европа, или обратното - увеличаване на властта на национално ниво? А дали да не напуснем ЕС? - това са въпроси, които ще се изяснят след изборите през май.

За първи път настроени срещу ЕС партии имат силни позиции в много държави членки.

Все по-популярните дискусии за свобода на миграцията в рамките на ЕС биха оказали влияние върху много от гласуващите. Това важи и за избирателите от България и Румъния - заради нееднократното повдигане на въпроса за българските и румънските имигранти във Великобритания и други страни в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови