Какво постигна Европейският парламент досега

Зорница Яхия 26 февруари 2014 в 18:25 3138 1

Депутатите от Европейския Парламент съгласуват бюджета за 2014

Построи пътища? Акведукти? Дали да го обичаш или мразиш, Eвропейският парламент, както изглежда проявява подобна страст като Римската империя в комедията на Монти Пайтън "Животът на Браян". 

На европейските парламентарни избори през май се очаква нарастване на избираемостта на евроскептици в парламента заради все още актуалните икономически трудности и общото недоволство между европейските институции и избирателите. 

Какво постигна ЕП през 2009-2014?

Закон за борба с тютюнопушенето

Депутатите приеха редица мерки, насочени към отчуждаването на младежта от тютюнопушенето. Активисти за здравеопазването обявиха, че компромисът, постигнат с правителствата на ЕС, не достигна достатъчно далеч.

Парламентът отхвърли предложението на европейската комисия за приемането на електронни цигари като лекарствени продукти - ход, който щеше да ограничава продажбите.

ЕС подкрепи забраната на ароматизираните цигари, което при ментола бе с пет години закъснение. Тънките цигари не бяха забранени. 

Вместо първоначалното предложените за 75% пространство за принтирането на здравни предупреждения върху пакет цигари те бяха намалени на 65%. 

Спасяване на рибните запаси

След години на тежки преговори депутатите приеха широкообхватна реформа за политиката в областта на рибарството в ЕС. Предната политика бе критикувана за бездействие срещу прекомерния риболов в европейските води, което сериозно застраши разновидността на различни видове риби, включително треска и атлантически червен тон.

Основната цел на реформата бе разпределянето на повече правомощия обратно към риболовните райони вместо на големите мероприятия в областта на рибарството от Брюксел.

Рибарските екипажи са насърчени да ползват технологии, които намаляват прахосническия риболов. Целта е да се направи устойчив риболов, включително и по-добро използване на научни данни, така че "изхвърлянето"  да се превърне в нещо от миналото.

Квоти, приети от министрите на ЕС, са довели до принудата на рибари да хвърлят нежелани риби, обикновено мъртви, обратно в морето. 

Общоевропейска кампания обедини обикновените граждани, знаменитости и природозащитници за каузата, което привлече вниманието на ЕП. 

Реформа на земеделието

За първи път членовете на Европейския парламент са в състояние да повлияят на общата селскостопанска политика на ЕС, която представлява повече от 40% от бюджета на ЕС.

Сложната система на ЕС за земеделски субсидии, финансирана от данъкоплатците, бе променена, но не и радикално облекчена за много европейци. 

Съгласно новата система, ще има 5% задължително орязване на плащанията за земеделските производители, които в момента получават повече от 150 000 евро в годишните плащания. Страните членки ще разполагат със значителна гъвкавост в начина по който се разпределят субсидиите. 

Финансова регулация

Членовете на ЕП винаги са били тясно свързани с оформянето на нови регламенти за банките и други финансови услуги. Регламентите допринесоха за безразсъдното кредитиране, което предизвика глобалната финансова криза през 2008 година.

Новите правила определят таван за бонусите на 100% от годишната заплата на банкери, или 200%, ако акционерите одобрят. Банките ще трябва да държат повече пари в резервите си, като буфер в случай, че отново изпаднат в затруднения. Целта е да се гарантира, че няма да се налага на данъкоплатците да спасяват закъсалите банки отново.

Роуминг такси

ЕП намали драстично цените за мобилни телефонни разговори по време на пътуване в ЕС. Най-резките съкращения на цените бяха за сърфиране в Интернет от мобилен телефон.Така през лятото на 2012 г. най-високата цена за сърфиране бе определена на 70 евроцента за MB, която се понижи на 45 цента през 2013 година.

Свобода в Интернет пространството

Депутатите отхвърлиха международно споразумение за борба с фалшифицирането (АCTA), което се стреми да ограничи пиратството в Интернет. Мнозинството смята, че в стремежа си да защити интелектуалната собственост и търговски марки, ACTA поставя гаранции на свободата на изразяване и творчество в интернет. Хиляди европейски активисти лобираха пред евродепутатите за отхвърлянето на ACTA. Гласуването през 2012 г. нанесе смъртоносен удар на споразумението - въпреки че повечето правителства на ЕС и много други правителства по света подкрепиха договора, той бе отхвърлен от ЕП. 

Ясно етикиране на храните

Депутатите подкрепиха мерки, за етикирането на по-подробна информация относно хранителните съставки. Повишеното затлъстяване на населението в Европа и цената на здравните услуги засегна много избиратели, което привлече вниманието на ЕП. Освен насоки към препоръчителните дневни хранителни дози, новите правила също така подтикнаха производителите да поставят ключова информация за съдържание, като сол, мазнини и захар на опаковките.

По БиБиСи

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови