Обезщетение за пенсиониране се дължи само при прекратен договор

OFFNews 08 януари 2015 в 14:23 10165 0

Обезщетението, което получават работниците при пенсиониране, се изплаща от работодателя, след като се прекрати трудовият договор.

Това уточнение направиха от Главната инспекция по труда (ГИТ) във връзка с новата възможност хората да излизат в пенсия, когато са навършили необходимата възраст и имат нужния стаж, без да се прекратява трудовият договор.

"Обезщетение за придобито право на пенсия се изплаща при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, а не заради самото пенсиониране.

То се дължи на работник или служител, който е придобил право на пенсия и е решил да се раздели с работодателя си, дори да не се пенсионира след това.

Право на него имат и работещите, чиито договори са прекратени, след като те са се пенсионирали без прекъсване на осигуряването", съобщиха от ГИТ.

Оттам напомниха, че съгласно Кодекса на труда работодателят дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за 2 месеца на работник, придобил право на пенсия, ако е работил последните 10 години за този работодател.

От тази година хората, които имат право на пенсия, но искат да продължат да работят на мястото, на което са се трудили последните години, могат да получат пари за старост, без да прекратяват трудовия си договор.

Те обяче трябва да прекратят договора си поне за ден-два, както се изискваше досега, ако искат да си получат обезщетението от 2 заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови