Край на безлихвените заеми от хората за НАП

Нели Чолашка 26 февруари 2014 в 10:29 4812 0

Йордан Цонев от ДПС, председател на бюджетната комисия.

НАП повече няма да получава 30-дневен "безлихвен заем" от хората чрез вноските им за здраве и пенсия.

Парите ще постъпват по сметките на Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса в рамките на същия работен ден, решиха депутатите, които днес гласуваха окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

С решението си те върнаха режима, който бе в сила до края на 2012 г. От 1 януари 2013 г. бе в сила промяна, прокарана от финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков, която даваше право на приходната агенция да държи парите на хората цели 30 дни, преди да ги преведе по сметките на НОИ и НЗОК. И досега не е ясно каква е обосновката за това решение.

Настоящите промени в ДОПК бяха провокирани от решение на Конституционния съд от 5 февруари. То обяви за противоконституционни текстовете, които въвеждат единна сметка на НАП, по която да се плащат данъци и осигуровки и автоматичен ред на плащане на най-старото задължение. Така се отне правото на хората да изберат дали да платят с приоритет здравните си вноски, дори и да имат по-стари данъчни задължения.

Единната сметка също бе въведена на 1 януари 2013 г., а преди нея имаше четири подсметки за различните видове плащания.

Според приетите днес текстове се възстановява правото на хората да избират кои задължения да погасят първо.

Вносителят на проекта за изменение на ДОПК Йордан Цонев - зам.-председател на ДПС и председател на бюджетната комисия в Народното събрание - първоначално бе пропуснал да уточни в какъв срок НАП е длъжна да превежда парите за осигуровки. С предложени промени, също от него, между първо и второ четене Цонев предложи възстановяване на изискването за превод в рамките на работния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови