МОН по случая "Александър": Не можем да возим до училище деца в инвалидни колички

Александра Маркарян 27 ноември 2013 в 16:30 5532 9

Александър, който си продава органите в Ибей
Александър, който си продава органите в Ибей

 

За транспорта на децата до средищните училища отговарят общините. Ние не разполагаме с ресурс за придвижването на деца и ученици в инвалидни колички.

Това се казва в отговора от Министерството на образованието до OFFNews след наше запитване по случая "Александър".

14-годишното момче обяви органите си за продан в eBay, за да обърне внимание на болестта, от която страна - мускулна дистрофия - и административната "стена", срещу която са изправени то и останалите болни.

Днес осиновителят на Александър разказа пред БНТ, че е поискал Регионалният инспекторат по образованието във Видин, подчинен на МОН, да осигури транспорт да придвижването на момчето до училището - ПГТ „Михалаки Георгиев” във Видин - поне за дните, в които метеорологичните условия не позволяват това. Отговорът бил, че Алекс има твърде висок IQ, за да подлежи на подпомагане.

"Транспортът на учениците от различни населени места до Средищното училище е в компетенциите на местната власт. Регионален инспекторат по образованието – Видин поддържа ефективен диалог с институциите и с местната власт за осигуряване на възможно най-добри условия за децата и учениците и за своевременното им придвижване до училище, но не разполага с ресурс за придвижването на деца и ученици, които ползват инвалидни колички, до училище", се казва в отговора от МОН.

Ето какво гласи пълният отговор от МОН:

 

Във връзка с излъчен на 27.11.2013 г. репортаж по БНТ 1 за съдбата наАлександър Любенов Добрев, на 14 години, ученик в ПГТ „Михалаки Георгиев” гр. Видин , Регионален инспекторат по образованието – Видин след извършена проверка установи:

До VІІ клас Александър Добрев се е обучавал в ОУ „Иван Вазов” – Видин, където е осигурена достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение и с физически увреждания. Отчитайки потребностите на Александър, училищното ръководство е организирало образователно-възпитателния процес за неговата паралелка само в помещения, които са разположени на първия етаж на сградата на училището.

Ученикът се е явил през учебната 2012-2013 година на Националните външни оценявания след завършен VIIклас, представил се е много добре и не се е възползвал от предимства за прием по Наредба №11 поради своето заболяване и е приет в VІІІ клас на Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев”- Видин.

През 2011г. е подадено заявление от родителите на Александър за обследване от Екип за комплексно педагогическо оценяване към Регионален инспекторат по образованието Видин. ЕКПО е междуведомствена комисия, която включва специалисти от различни институции и има за цел да прецени състоянието на детето/ ученика и възможностите за подпомагане на неговото развитие и социализация.

Комисията е констатирала, че детето е с абсолютно съхранен интелект и не се нуждае от ресурсно подпомагане.ЕКПО съвместно с представители на Дирекция „Социално подпомагане” и отдел „Закрила на детето” са изготвили становище с доклад предложение до кмета на община Видин и копие до директора на Дирекция „Социално подпомагане” за организиране на специализиран транспорт за деца с физически увреждания и запазен интелект, които са затруднени да посещават училище.

След разговор между бащата Л.Добрев и Началника на РИО, тогава Калин Нинов, е направен е опит през 2011г. ученикът да бъде транспортиран от дома до училището със специализиран микробус на Ресурсен център – Видин, но това не е случило поради липса на техническа възможност, както и поради факта, че ученикът не е на ресурсно подпомагане. След това искания за съдействие от страна на РИО не са постъпвали.

Транспортът на учениците от различни населени места до Средищното училище е в компетенциите на местната власт. Регионален инспекторат по образованието – Видин поддържа ефективен диалог с институциите и с местната власт за осигуряване на възможно най-добри условия за децата и учениците и за своевременното им придвижване до училище, но не разполага с ресурс за придвижването на деца и ученици, които ползват инвалидни колички, до училище.

Семейство Добреви са част от видинската педагогическа колегия и могат да разчитат на съдействие по компетентност от страна на институцията. 

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!