Задължават хора с ампутирани крайници да се явяват пред ТЕЛК през 3 г.

Вероника Шербанова 24 януари 2014 в 15:45 5983 1

Задължават хора с ампутирани крайници да се явяват пред ТЕЛК през 3 г.
Задължават хора с ампутирани крайници да се явяват пред ТЕЛК през 3 г.

Хората с ампутирани крайници трябва да се явяват пред ТЕЛК, за да доказват състоянието си, през 3 г., ако има и други заболявания.

Такъв е случаят на 48-годишния Георги Георгиев. Мъжът губи крака си при трудова злополука преди 24 години. Георги е безработен и разчита единствено на пенсията си за инвалидност от 280 лева на месец.

След като в началото на декември сумата не е преведена на сметката му, Георги се свързва с Националния осигурителен институт, за да разбере какъв е проблемът.

От НОИ ми казаха, че е изтекло решението от ТЕЛК и затова пенсията ми е спряна, разказва мъжът пред bTV.

В продължение на две седмици 48-годишният мъж пътува всеки ден до София, за да си направи необходимите изследвания, а в средата на януари се явява пред ТЕЛК. Комисията решава, че Георги има 75% нетрудоспособност заради ампутирания крак и 20% заради високо кръвно налягане. Експертизата е за срок от три години.

Попитах ги защо не пише пожизнено. Може да се надяват да ми порасне пак крак, посочи той.

Причината за решението на ТЕЛК комисията е нова наредба, според която пациент с ампутиран крайник може да получи пожизнена експертиза, но ако има и други заболявания, експертизата е валидна в рамките на 3 години.

Болният има хронично заболяване, което търпи развитие – както в позитивна, така и в негативна посока. Затова срокът на експертизата е срочен – за да можем да наблюдаваме болния, подчерта председателят на ТЕЛК към II МБАЛ-София д-р Валя Петрова.

Новата наредба поражда недоволството на пациентите и затруднява работата на комисиите, които трябва да преразглеждат повече случаи.
Докато чака своята дата за явяване пред комисията, Георги е без пенсия.

Спряха ми пенсията и аз 2-3 месеца живея със заеми. Търся работа, но като кажа, че имам протеза, ми казват само, че ще се обадят и това е, казва 48-годишният мъж.

Комисията е натоварена, но това не зависи от нас. Първо се обработват документите, препращат се в ТЕЛК-овете и ние ги гледаме възможно най-бързо, категорична е д-р Петрова.

Според Министерството на здравеопазването това, което Георги може да направи, е да обжалва диагнозата хипертония пред НЕЛК. Това обаче ще отнеме още няколко месеца.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови