Правителството се похвали, че е осигурило работа на повече хора с увреждания

Ивайло Анев Последна промяна на 26 март 2014 в 15:58 6017 4

Днес правителството прие доклад за изпълнението на плана за действие по Дългосрочната стратегия за заетост на хората с увреждания.

Отчетът обхваща дейностите, осъществени в периода 2012-2013 г., като обобщава информацията от всички ангажирани в процеса страни: държавна власт, местна власт, неправителствен сектор.

В доклада се посочва, че през 2012 г. броят на регистрираните в бюрата по труда лица с трайни увреждания е 15 100, а през 2013 г. - 15 670, като техният дял от всички регистрирани безработни е съответно 4,1% и 4,2 на сто.

Отчита се, че от заложените 88 мерки са изпълнени 73, като неизпълнението се дължи основно на необезпечен финансов ресурс.

Оставащите 15 мерки ще бъдат заложени в подготвения в момента план за действие по Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Днес правителството прие и План за действие за периода 2014-2015 по Стратегията за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания (2008-2015).Неговите основни цели са свързани с подобряване качеството на живот и социалното включване.

Мерките, свързани с осигуряването на архитектурна достъпност до различни културни и спортни обекти, училища, детски градини и други обществени сгради ще се осъществяват от министерствата на младежта и спорта, на културата, на вътрешните работи, на образованието и науката, от Агенцията за хората с увреждания, кметове и неправителствени организации.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще реализира дейности за осигуряване на достъп до междуградския, железопътния, въздушния и морския транспорт.

Усилията на Министерството на труда и социалната политика, кметове и НПО ще бъдат насочени към откриване на нови социални услуги за деца и пълнолетни лица с увреждания, деинституционализация на специализираните институции, както и повишаване квалификацията на доставчиците на социални услуги.

Участие в процеса по прилагане на политиката за включващо образование на децата със специални образователни потребности ще вземат Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за закрила на детето, училища и ресурсни центрове.

Продължава изпълнението на проекта „Детство за всички”, насочен към децата с увреждания над 3 г. от домовете за медикосоциални грижи за деца и за децата и младежите от домовете за деца с умствена изостаналост до окончателното им извеждане в семейна или близка до семейната среда. Извършена е оценка на нуждите на всяко от 1797-те деца в домовете.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.05 2014 в 17:32

240-те българи с най-силни умствени увреждания заслужават евтаназия... Не за да не се мъчат, а за да не се мъчим ние!

27.03 2014 в 17:20

Хора с увреждания имат нужда от подобен план и помощ, която държавата трябва да им осигури. Макар да са с увреждания те не са втора ръка хора и трябва да им се предостави необходимото за да се чувстват пълноценни.

27.03 2014 в 10:55

E аз ли нещо не съм в ред, те ли...как са осигурили повече места, а безработните са с 570 повече през 2013 г. А за "архитектурна достъпност" (егати термина!)вместо чиновниците да си седят на задниците и да пишат планове и "88 мерки" (сякаш те са инвалидите) да видят как се работи (справка репортажи по темата на "Господари на ефира")

26.03 2014 в 17:54

Че то цялото правителство са все хора с увреждания. Главно психически.