Парламентът връща правото ни да избираме дали да плащаме данъци или осигуровки

Александра Маркарян 17 февруари 2014 в 10:09 4357 2

Йордан Цонев, депутат от ДПС

Депутатите приеха на първо четене без никакви дебати с 88 гласа "за", 2 "против" и 4 "въздържал се" законопроекта за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с който се връща правото на гражданите сами да определят дали да платят първо осигуровките си или данъците си. 

То беше отнето на 1 януари 2013 г. с промени, прокарани по времето на финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков, които въведоха единна сметка на НАП за плащане на данъци и осигуровки, а режимът на плащане не позволяваше на хората да избират - погасяваше се най-старото задължение.

Тези текстове бяха обявени за противоконституционни с решение на Конституционния съд от 5 февруари. 

Решението на КС доведе до спешни промени в ДОПК, които обаче не връщат напълно стария режим, при който имаше четири подсметки, по които се плащаха данъци, вноски за здравно осигуряване, осигуровки за задължителна и задължителна допълнителна пенсия.

Вносителят на приетия днес законопроект Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и председател на бюджетната парламентарна комисия обаче е пропуснал да спомене в проекта си в какви срокове НАП трябва да преведе постъпилите пари съответно до Здравната каса и НОИ.

До края на 2012 г. приходната агенция бе длъжна да ги превежда в рамките на работния ден. С поправките от 1 януари 2013 г. кодексът позволи това да става чак на 30-ия ден след превода. Мотивите за отпускането на този безлихвен "заем" от гражданите и фирмите за НАП и днес остават неясни.

С решението си КС постанови връщане на стария режим, т.е. превод към НОИ и НЗОК до края на работния ден, което не е направено.

Законопроектът ще бъде разгледан от НС в съкратен, 3-дневен, срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!