Онкоболна жена оспорва наредбата за ТЕЛК

OFFNews 05 март 2014 в 10:23 3446 0

ТЕЛК

Онкоболна жена от Хасково настоява за специален закон за хора с нейното заболяване, който да гарантира достойнството и правата им.

Причината е решение на ТЕЛК, според което тя вече не е толкова болна. Лекарите признават, че работят по несъвършена наредба, която не отчита реалното състояние на пациента.

Хасине Мехмед е на 53 години и се бори с рак - оперират я и следваа лъчетерапия, което я връща към живота, но я остава със силно намалена работоспособност. Трудоустроена е с 90% инвалидност, но две години по-късно ТЕЛК-комисията смъква процента на 60.

Лекарите от ТЕЛК също са на мнение, че за две години жената не е оздравяла. Но не те, а наредбата, по която работят, определя процента инвалидност. По-ниският процент инвалидност ще лиши жената от социалните надбавки, които досега е получавала.

Заради случаи като този, лекарите признават, че са се превърнали в бюрократи и за състоянието на пациентите решаваща дума имат документите, а не професионалната им преценка.

„Ако имаме правителство и ако имаме държава, в България да направят такъв закон, да не прецакват онколобните. Да ги задължат да дадат определи проценти на онкоболните , защото аз не знам дали утре ще съм жива. Живея с този стрес вече две години и половина”, разказва Хасине пред bTV.

Тя може да обжалва решението на ТЕЛК , но това няма да й донесе по-висока пенсия, защото наредбата е такава. 

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови