Как ще плащаме сметките за парно по новите правила на „Топлофикация“

Нели Чолашка Последна промяна на 24 март 2014 в 12:27 14032 9

Край на лихвите върху прогнозните сметки за парно.

От този месец са в сила нови Общи условия, по които "Топлофикация-София" трябва да работи с клиентите си. Те предвиждат облекчения за хората, които се отопляват на парно при плащането на фактурите.

Новите правила бяха спуснати на общинското дружество от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и две от най-важните промени са:

- "Топлофикация-София" няма право да начислява лихви върху забавени плащания по прогнозните фактури (в повечето случай клиентите на дружеството получават през зимните месеци прогнозни фактури, а през лятото окончателната изравнително сметка).

- Клиентът сам избира коя сметка да плати на "Топлофикация". Досега задължително се плащаше най-старата фактура, за да се попречи на изчистването на дълговете по давност ("Топлофикация" няма право на претенции за фактури за повече от 3 години назад). 

Според новите условия клиентите ще заплащат сметките си в 30-дневен срок от публикуването им на сайта на "Топлофикация-София", а възраженията за начислена сума ще могат да се подавани в 45-дневен срок след изтичане на отчетния период.

Във фактурите ще трябва да бъдат вписвани показанията на общия топломер, доставената топлинна енергия за общия топломер, както и работните дни на абонатната станция.

Сметката трябва да съдържа информация за общия отопляем обем на сградата по проект, както и количеството топлинна енергия за общите части и сградната инсталация.

Така абонатът ще получава подробна информация какви са количествата топлинна енергия за имота им, включително и за сградната инсталация, както и данни за потребената енергия за същия месец на миналата година.

„Топлофикация–София“ дължи неустойка на своите клиенти, когато не ги уведоми (писмено или чрез медиите) за планирани ремонти.

Както и досега, общите условия предвиждат забрана за физическо отстраняване на радиаторите в сградите, в която е въведена система за дялово разпределение,

Дори и при спиране на  топлоподаването чрез вентилите на радиаторите, хората в сгради с парна остават клиенти на топлофикационното дружество.

Отказът от топлофикация може да стане само с решение на Общото събрание на етажната собственост, когато това са поискали 2/3 от собствеността на имота. В тези случаи „Топлофикация – София“ е длъжна в 15-дневен срок да прекрати договора и топлоподаването към тази сграда.

Новите Общи условия за клиентите на "Топлофикация-София" ще са в сила до следващия отоплителен сезон.

Тогава би трябвало да влезе в сила новата Наредба за топлоснабдяването, която беше приета през октомври миналата година от ДКЕВР, но прилагането й се отложи за началото на следващия отоплителен сезон, защото топлофикационните дружества нямаха достатъчно време да пренастроят софтуера си.

Наредбата предвижда плащане на сравнително равни сметки за парно през месеците, в които се топлим.

В тези фактури за база ще се взима средната дневна енергия за целия минал отоплителен сезон за една етажна собственост и ще се умножава по броя на дните, в които е подавана топлинна енергия. Досега за база се използваше процент от използваната енергия за съответния месец на миналата година.

Предполага се, че това ще доведе до по-високи сметки за по-топлите месеци като ноември, март и април, но пък няма да има пикови сметки за янаури и февруари.

Предвиден е и климатичен коефицент, който ще намалява сметките, ако месецът е бил по-топъл и ще ги увеличава при големи студове.

Прогнозните дялове не касаят сградите с уреди за дистанционно отчитане и за тези, които са на самоотчет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2014 в 21:28

Докато не излезе някой от топлофикация да ми обясно колко струва една единица от тва дето засича топломера, няма да им дам 1 стотинка!

16.05 2014 в 02:05

Много просто - 100 % бойкот.. Ако всички спрат да плащат гащите им ще паднат сами :)

15.05 2014 в 23:53

Дами и господа, нови Общи условия няма да има! Единственото, в което успяхме с протестите си през зимата на 2013 г. бе промяната в Наредба 3 на ДКЕВР. Заради тези промени енерго и топло монополите бяха принудени да преминат отново процедурата по лицензиране, част от която са новите ОУ.Наредбата за топлоснабдяването няма нищо общо с ОУ.Чакахме 8 месеца да я променят,та сега за 5 месеца ще я променят пак ли? А и промените са още по-грубо погазване на правата ни, отколкото беше преди. Повече може да прочетете във фейсбук групата "Дължите ли пари на Топлофикация София?"

15.05 2014 в 11:13

Някой може ли да ми помогне да разбера какво означава: "Прогнозните дялове не касаят сградите с уреди за дистанционно отчитане и за тези, които са на самоотчет." - аз съм с такива уреди, поставени през есента на 2012 г. и вече два отоплителни сезона всички сметки ми се изпращат на основата на прогнозен дял. Топлинен счетоводител, който е поставил тези дистанционни - "Топлофикация".
Как тези общи условия могат да уредят този въпрос? Досещам се, че никак

11.04 2014 в 13:23

Драги Абонати,
Поради лошото за нас време, Ние не можахме да ви предоставим пълен пакет услуга. За целта през лятото ще ви бъде предоставена от Нас новата ни услуга охлаждане на сграда. Тя ще бъде заплащана по специален тарифен план, койт за пенсионерите ще е преференциален, започва от 70% от пенсията на абоната, а за останалите абонати 90% от работната заплата. Тези които не желаят да ползват новата НИ услуга моля да подадат Молба по образец до 30.03.2014г.
От Управителния съвет
гр.София
11.04.2014г.

04.04 2014 в 21:00

НЕМА ПАРЕ НИ ЗА ПАРНО,НИ ЗА ПОРНО

04.04 2014 в 10:01

Пиявици мръсни, за свалени радиатори ми искат 100лв на месец и ако не си ги платя, ще ме съдят. Това си е чист рекет. (Съседа под мен който се топли на парно - плаща 12лв отгоре, ако може някои да ми обясни как става това)

30.03 2014 в 17:56

Основния проблем между "Топломафията" и данъкоплатците, си остава държавната и съдебна принуда, хората не ползващи парно, да бъдат принудени да плащат нещо което не ползват! И докато бягат от този проблем, ще дойде момент в който над комините над ТЕЦ-а, един ден ще се извисят кълбета от дим и пламъци, а некои "другари" ще виснат на стълбовете! И те тогава проблема ще се реши веднъж за винаги. Дет се вика, да ви еба майката и на тия, и на ония!

27.03 2014 в 10:01

Най важното не се махна ПОСРЕДНИЦИТЕ ТАКА НАРЕЧЕНИ ТОПЛИННИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ.!???