Как ще плащаме сметките за парно по новите правила на „Топлофикация“

Нели Чолашка 24 март 2014 в 12:27 14957 9

Край на лихвите върху прогнозните сметки за парно.

От този месец са в сила нови Общи условия, по които "Топлофикация-София" трябва да работи с клиентите си. Те предвиждат облекчения за хората, които се отопляват на парно при плащането на фактурите.

Новите правила бяха спуснати на общинското дружество от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и две от най-важните промени са:

- "Топлофикация-София" няма право да начислява лихви върху забавени плащания по прогнозните фактури (в повечето случай клиентите на дружеството получават през зимните месеци прогнозни фактури, а през лятото окончателната изравнително сметка).

- Клиентът сам избира коя сметка да плати на "Топлофикация". Досега задължително се плащаше най-старата фактура, за да се попречи на изчистването на дълговете по давност ("Топлофикация" няма право на претенции за фактури за повече от 3 години назад). 

Според новите условия клиентите ще заплащат сметките си в 30-дневен срок от публикуването им на сайта на "Топлофикация-София", а възраженията за начислена сума ще могат да се подавани в 45-дневен срок след изтичане на отчетния период.

Във фактурите ще трябва да бъдат вписвани показанията на общия топломер, доставената топлинна енергия за общия топломер, както и работните дни на абонатната станция.

Сметката трябва да съдържа информация за общия отопляем обем на сградата по проект, както и количеството топлинна енергия за общите части и сградната инсталация.

Така абонатът ще получава подробна информация какви са количествата топлинна енергия за имота им, включително и за сградната инсталация, както и данни за потребената енергия за същия месец на миналата година.

„Топлофикация–София“ дължи неустойка на своите клиенти, когато не ги уведоми (писмено или чрез медиите) за планирани ремонти.

Както и досега, общите условия предвиждат забрана за физическо отстраняване на радиаторите в сградите, в която е въведена система за дялово разпределение,

Дори и при спиране на  топлоподаването чрез вентилите на радиаторите, хората в сгради с парна остават клиенти на топлофикационното дружество.

Отказът от топлофикация може да стане само с решение на Общото събрание на етажната собственост, когато това са поискали 2/3 от собствеността на имота. В тези случаи „Топлофикация – София“ е длъжна в 15-дневен срок да прекрати договора и топлоподаването към тази сграда.

Новите Общи условия за клиентите на "Топлофикация-София" ще са в сила до следващия отоплителен сезон.

Тогава би трябвало да влезе в сила новата Наредба за топлоснабдяването, която беше приета през октомври миналата година от ДКЕВР, но прилагането й се отложи за началото на следващия отоплителен сезон, защото топлофикационните дружества нямаха достатъчно време да пренастроят софтуера си.

Наредбата предвижда плащане на сравнително равни сметки за парно през месеците, в които се топлим.

В тези фактури за база ще се взима средната дневна енергия за целия минал отоплителен сезон за една етажна собственост и ще се умножава по броя на дните, в които е подавана топлинна енергия. Досега за база се използваше процент от използваната енергия за съответния месец на миналата година.

Предполага се, че това ще доведе до по-високи сметки за по-топлите месеци като ноември, март и април, но пък няма да има пикови сметки за янаури и февруари.

Предвиден е и климатичен коефицент, който ще намалява сметките, ако месецът е бил по-топъл и ще ги увеличава при големи студове.

Прогнозните дялове не касаят сградите с уреди за дистанционно отчитане и за тези, които са на самоотчет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!