С неплатен болничен, но и без заплата: параграф 22 с НОИ

Владимир Йончев 01 март 2013 в 21:26 13322 4

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ)

 

Читател на OFFNews се обърна към редакцията с молба да му помогнем да намери разрешението на казус, свързан с изплащане на обезщетение от Националния осигурителен институт (НОИ) в случай на болничен, при положение, че вече има изплатена заплата от работодателя.

На 15 декември миналата година Любомир Нешков получава сърдечен пристъп и е приет в Спешното отделение на ВМА. В болницата е стабилизиран и след това е изписан, като му е назначено домашно лечение за 22 дни с издаден болничен лист.

Междувременно обаче работодателят ми е превел цялата заплата за декември. Поради това получих уведомително писмо от НОИ, че няма да ми бъде изплатено обезщетението по болничния ми лист, защото ми е преведена цялата заплата за декември, обяснява Нешков.

По-късно шефът му поискал да върне заплатата за дните от декември, в които е бил в болничен, тъй като по закон след третия ден парите се изплащат от НОИ.

До момента Любомир Нешков е в отпуска по болест 82 дни, като не е получавал никакво обезщетение от НОИ по представените от него болнични листове.

НОИ много бързо реагира на възникналото несъответствие с пълния размер на заплатата и болничния лист, а защо не реагира така бързо на следващите болнични листове, пита Нешков.

Обърнахме се към осигурителния институт, като им разказахме накратко казуса на Любомир Нешев. Оттам отговориха, че е трудно да се опише начин за разрешаване на ситуацията по принцип, тъй като всеки случай трябва да се разгледа отделно.

При подобен проблем трябва да се подаде жалба до НОИ, откъдето ще бъдат направени всички проверки по случая и едва тогава може да има някакво развитие и яснота какво може да се направи, обясниха от НОИ. Другият вариант е гражданите да се обадят в Контактния ни център на тел.: 02/926 10 10, където служителите ще им обяснят какви могат да са следващите им стъпки, допълниха от осигурителния институт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!