Турнир по крикет за деца с увреждания събра 100 малки спортисти

OFFNews 03 ноември 2013 в 18:41 2176 0

Саиф Рехман с децата от клуба по крикет.
Саиф Рехман с децата от клуба по крикет.

В столичния стадион "Локомотив" днес се проведе третият национален шампионат по крикет за деца с проблеми в развитието.

Стадионът предостави безплатно залата си за джудо на 10-те отбора от цялата страна. Общо 100 малки играчи на крикет участваха в шампионата.

Те са от помощни училища и дневни центрове от цялата страна.

Основател на турнира по крикет за деца с увреждания е пакистанецът Саиф Рехман.

Той живее в България от 20 години и се занимава с търговия на спортни стоки.

Основател е на първия у нас клуб по крикет и става негов треньор. По-късно Рехман започва работа и с деца с увреждания. 

United Cricket Club-София е основан през 2011 г. Развива се в две направления - спортно-състезателна дейност и работа с хора със специални нужди - деца с физически увреждания и умствена изостаналост и с незрящи.

Повече от две години пакистанецът работи безвъзмездно с малчуганите от Медицински център „София”.

След това сформира отбори в Центъра за социална рехабилитация в София, в Дневния център за деца с увреждания в Пловдив, в помощни училища и в домове за деца в цялата страна.

Обучава треньори, обяснява правилата и как масата за тенис да стане маса за крикет.

Тази игра развива фината моторика и концентрацията на децата и това е изключително полезно именно за децата с увреждания. Играта ги учи и на работа в екип.

Нашите деца имат сиво ежедневие, изолирани са, а тук имат шанс да се запознаят с връстници, да се радват, да се забавляват, казват възпитателите на децата от помощните училища

"За съжаление българите не помагат на децата с увреждания. Желанието ми е да се интегрират и това е основната цел на турнирите. Иска ми се да идват хора, които нямат нищо общо с крикета или с децата.

Засега не съм доволен от резултатите. Още има какво да се желае. Ще правим още турнири и събития. Хората казват, че им е жал и им е трудно да гледат децата с увреждания. Но те са тук и не е хубаво да се измъкваме по такъв начин. Трябва да ги гледаме, да ги слушаме и да им помагаме", коментира организаторът Саиф Рехман.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!