Подготвени са промени в работата на ТЕЛК, чака се МЗ да ги придвижи

OFFNews 04 март 2014 в 10:34 4103 0

ТЕЛК

Трябва да се промени издаването на медицинска експертиза на хората с увреждания за случаите, в които очевидно няма да поникне крайник или да се случи чудо и незрящ да прогледне и не бива да караме тези хора да се явяват на три години пред ТЕЛК.

Това коментира пред OFFNews изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски във връзка с подписката, която започват да събират хора с ампутирани крайници срещу задължението да се явяват на всеки 3 години пред ТЕЛК, за да установи комисията, че няма промяна в състоянието им.

Оправданието на експертните комисии е, че тези хора имат и съпътстващи заболявания, при които настъпват промени.

"Трябва да се разделят нещата – едно е да наблюдаваш човек от гледна точка на неговото здраве, съвсем друго е, когато се говори за трудоспособност. Нека ги наблюдават, нека има профилактика, но нека това да се случва при личните лекари или в специализирани заведения.

Това, че твоето здраве може да се подобри от 90% на 70% в никакъв случай не те прави напълно работоспособен, за да може оттам нататък да направим извода, че на 3-4 години трябва да се явяваш", коментира Коралски.

Той напомни, че агенцията е инициирала промени в наредбата, по която работят ТЕЛК още преди две години. По думите му вече има готов проект на промени, но от Министерството на здравеопазването зависи кога ще ги внесат за гласуване в Министерския съвет.

Идеята е на мястото на сега съществуващите специализирани ТЕЛК-ове да се създадат т нар. „универсални“ комисии, в които хората с увреждания да минават на едно място при различни специалисти.

Целта е хората да минават през един ТЕЛК, а не да чакат с месеци пред няколко кабинета, уточни шефът на Агенцията за хората с увреждания.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!