Конституционният съд отмени единната сметка за данъците и осигуровките

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2014 в 10:20 13496 8

Конституционният съд отмени единната сметка на НАП, по която се превеждат данъците и осигуровките, в разгара на данъчната кампания.

Решението е било взето вчера с 8 на 2 гласа, а днес се очаква публикуването на мотивите на сайта на КС, пише в. "Труд".

Въведената от началото на 2013 година единна сметка е била оспорена пред съда от депутати от Синята коалиция, ДПС и БСП в края на 2012 г. Депутатите, сред които бившият премиер и финансов министър Иван Костов, атакуваха промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Мотивът им е, че те отнемат правото на избор на гражданите кои от задължения си да погасят по-напред, а парите им, преведени по единната сметка, погасяват най-старото задължение.

Досега тези задължения се погасяваха по реда на възникването им и когато се отнасят за една и съща година, лицето имаше право да заяви кое от тях погасява. С изменения в закона за ДДС и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс парламентът разписа, че когато длъжникът има няколко публични задължения, които не е в състояние да ги погаси едновременно, се изплаща това, чийто срок за погасяване изтича най-рано. Според депутатите така се нарушават граждански права.

Мотивите на съда за решението са подобни на тези, с които е сезиран - с единната сметка се създава заплаха за правата на осигурените и се нарушава принципът на правовата държава. Това става, тъй като човек може да внесе пари за пенсия, безработица и болест, а всъщност със сумата да бъдат погасени данъчни задължения. В мотивите си съдът посочва още, че не може задължението да се плащат данъци да се противопоставя на правото на осигуряване.

С решението на КС се връща автоматично старото положение.

От НАП все още не са излезли с официално становище. То се очаква днес, след публикуването на решението на КС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2014 в 18:46

Окончателно ли е това?! Най-сетне, такава простотия е тази единна сметка!

05.02 2014 в 15:11

По принцип решението е правилно, ама сега пак ли ще трябва да цакаме по няколко пъти такса за превод на различни задължения по различни сметки...?

05.02 2014 в 13:19

Това е най-хубавата новина от много време насам в тая скапана и тотално объркана държава!

05.02 2014 в 12:36

merypoup, интересно ми е защо изобщо си плащала осигуровки при положение, че си здравно осигурена в страната, в която живееш. Предполагам просто за да поддържаш монополната здравна каса на България. Отдавна е трябвало да им теглиш една. Иначе виж и уведоми НОИ(май това беше), че си в чужбина, да не те спрат някой път на границата. В България всичко е възможно и законите всеки ги тълкува както си иска.

05.02 2014 в 11:44

Айде и аз да споделя;)
През 2001г. административният съд призна за незаконно да се плащат осигуровки докато трае неплатеният юридически стаж. Спрях да плащам осигуровки, но до влизането на съдебното решение в сила ми начислили сума около 100 лв.
Миналата година, както обикновено в първите дни на януари си платих здравната осигуровка за 6 месеца напред (не живея в БГ, но се осигурявам за всеки случай). И ето, че изведнъж, проверявайки здравния си статус се оказа, че съм неосигурена. При първото си прибиране в БГ отидох да проверя къде е грешката. Оказа се, че са ми прибрали парите за "задължение" с изтекла всякаква давност (13 години назад). Нямах време да се занимавам с бюрокрацията. Теглих им една майна и спрях да внасям здравни осигуровки, защото и без друго съм осигурена там където живея.
Изводът...кой изгуби заради тази глупост? Не съм аз. Държавата е, защото изпусна един платец, който внасяше пари в продъдената им здравна система без на практика да ги ползва.

05.02 2014 в 11:19

Не мога да повярвам, че са се загрижили за правата на гражданите!!!
При това: "съдът посочва още, че не може задължението да се плащат данъци да се противопоставя на правото на осигуряване."
Аз от 2 години не плащам социално осигуряване, защото не мога и не искам, и освен това в конституцията съвсем ясно пише, че това е право (не задължение). А ДДС-то, което си плащам като поп, те си го отнасят към ДОО и сега ми висят там задължения за ДДС?! Привикаха ме веднъж, сега чакам да пратят мутри да ми запорират имуществото!

05.02 2014 в 11:07

Така е, няма как осигуровките да са на равно с парите на държавата. Как така Олигархски няма да си получи парите преди обикновенните хорица...

05.02 2014 в 10:56

Крайно време беше!!!