18-годишен русенец разработва първия в света таблет за незрящи

OFFNews Последна промяна на 11 март 2014 в 17:00 8502 14

Атанас Атанасов

Снимка Личен архив

18-годишният Атанас Атанасов от Русе заедно със своя малък и сплотен екип е на път да създаде първия по рода си таблет за незрящи хора.

Проектът му е в начален етап, но идеята за неговото разработване е вече готова и ври в главите на младите ентусиасти.

Пред сайта smartnews.bg младият разработчик разказва, че идеята му за таблета "Vision" е дошла след като се прибирал от състезание по информатика от София. В метростанция "Сердика" видял незрящ човек да се ориентира и справя сам в това да намери ескалаторите и да се качи на влака, който му върши работа.

"Пътувайки към къщи в следващите 5 часа в мен назряваше една идея. Идеята, която след като я споделих с моите приятели, придоби името "Vision". Заедно започнахме с проучване. Установихме, че подобно на таблет устройство за незрящи няма. Тогава си помислихме, че има подобни конкуренти, но все още не съм намерил такива", разказва Наско.

След проблясъка, който русенецът получил, започнало голямото търсене на компоненти и още идеи.

"Отидох до Стара Загора, където говорих с г-жа Жени Сендова на една конференция. Знаех, че е тютор в MIT и реших да я попитам дали би помогнала. Тя бе страшно обзета от идеята, но каза „По-добре да пробваме всичко да е българско, а ако не стане ще прибегнем до чужбина“. Така тя ми помогна да се свържа с правилните хора в БАН. Така и досега от БАН ни помагат да правим проучване и, ако те могат, което е много вероятно, ще синтезират материала. Много малко институции по света обаче са имали досег с него, за да върви разработката му бързо. Иначе в момента започваме да правим прототипа малко на сляпо, но все пак с идея напред. "

Екипът на Наско включва Васил Воденичаров, Васил Пашов и Павел Влахов - все млади хора с идеи за своето бъдеще. До момента са разработили цели 5 концептуални дизайна на бъдещото устройство.

ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ – АТАНАС АТАНАСОВ. КОПИРАНЕТО БЕЗ НЕГОВО РАЗРЕШЕНИЕ Е ЗАБРАНЕНО!

Устройството, което разработват младежите, на външен вид ще бъде много различно от таблетите, които обикновения потребител познава.

" Вместо екран обаче ще използва хиляди цилиндърчета, които ще се показват и скриват. По този начин върху четеца ще се образува релефно брайлово писмо. Самите цилиндри ще са направени от специален материал, слабо познат на голяма част от света. Той обаче ще изисква определено количество електричество, което по показатели за момента е голямо. Искаме да редуцираме това, за да предоставим повече време на работа и още по-компактни размери. В момента обмисляме два размера, които общо взето ще са с размерите на 10 и 13-инчови устройства. Дизайнът се опитваме да е максимално удобен за незрящите и затова се допитваме до тях. Нещото, към което се стремим не е красиво устройство, а функционално и удобно.", разказва Наско, който скоро ще представи България на състезание по информатика в Москва.

Разбира се, като всяко начинание, което е "независимо" (indie проект), то има нужда от начален капитал, което да го дръпне напред. Към момента младежите работят без начално финансиране и без пари като цяло. Все още нямат спонсори и могат да разчитат единствено на дарения. Всеки, който иска да помогне на младежите да разработят първия по рода си таблет за незрящи, може да се свърже с Наско Атанасов на имейл: [email protected]

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.03 2014 в 15:05

@mechok
Общувал съм с незрящи и съм ги наблюдавал. "Дай да видя" при тях означава - дай да пипна. Брайловото писмо абсолютно съответства на тази нагласа и понеже проблемът на засегнатите хора не ми е чужд, освен това и аз се замислих, че момчета на такава възраст е възможно да са искрени /независимо как ги употребяват/ бих им подарил дизайн - абсолютно универсален - USB мишка с възможност поне върху едно от копчетата да се изобразява чрез малко на брой пиксели "релефа" върху който е курсора на мишката в единия режим, а в другия режим брайловата буква върху която е курсора. Релефа може да се направи с цилиндърчета и електромагнити (като глава на матричен принтер), може да се използва ефект на терморазширението и лазер (технология позната от оптичните дискове), могат да се използват пиезо кристали, последното е за предпочитане, заради бързината и безшумната работа.

12.03 2014 в 10:42

Момчета,несъмнено ще прочетете и чуете доста глупави и негативни коментари.Дано това не ви демотивира.успех

12.03 2014 в 00:18

Бих поспорил относно "крадения дизайн" тъй като сам съм го правил. Не виждам причина да се злорадства на една такава възможност, не знам дали е нещо лично или просто показваме кой е българина. : )

11.03 2014 в 22:22

Първо това са глупости ... точно техния дизайн е измислен преди години от един американец и това "талантливо" момче, което всички хвалите е един позьор и лъжец, който обира лаврите от работата на съотборниците си. Макар и за над година прогреса по този проект да е само няколко рисунки, този Атанас не заслужава нито стотинка и от тях !!

11.03 2014 в 22:01

Първо точно този дизайн е измислен от един американец преди 3 години
Този позьор само обира лаврите и лъже всичката работа която до момента за последнат година е само рисунка е свършена от другите момчета в "отбора" им .Не вярвайте на всяка медийна глупост те само се чудят какво ново да продават…

11.03 2014 в 21:13

Strahotna ideq,bravo :)

11.03 2014 в 19:50

@sk,
сигурен съм, че има разни задни проектчета къде ли не. Това момче може и да е искрено, обаче. Нищо против и идеята.
Но концепцията, мащабно погледнато е: машината все по-близо до човешкото... държание, действие, реакции. Брайла е първото яко нещо за незрящите, но остарява. Вече има начин да се накара машината да слуша, пише, разказва. При това на български дори. Който има нужда - ще намери къде е развито това. Лошото е, че и много добре зрящи, но мързеливи, крадат програмите за да слушат е-книги, примерно.
А тези, които толкова се възхищават, го правят от добро сърце, но не са наясно с проблемите. Всичко им се вижда розово, докато има хора, които не виждат цвят или светлина дори, но чуват идеално.

11.03 2014 в 19:32

@mechok Вярно е пушилка. Само че е малко по-сложно. В една лаборатория не се работи само по основен проект - хвърчат всякакви идеи и някои стигат до реализация. Изхождайки от позиционирането във времето на идеята - шлака, бас ловя, че скоро ще чуем кой какви милиони ще изяде в държавната администрация. Съвременник на идеята-шлака е 2d баркода и електронния подпис. Неща много модерни по времето когато шеф на държавната администрация беше един мултак от Русе.

11.03 2014 в 18:31

Успех! Добра идея.

11.03 2014 в 18:10

Пак някакви странни идеи. Не, че имам против, но да научиш незрящ на брайлово писмо е дълъг и труден процес. Ако ще се събират и харчат пари, много по-добре би било да се работи за гласово разпознаване на текст. Както за четене, така и за писане. А защо не и за гласово описание на картинка/образ. Дори има много сериозна българска фирма, напреднала и с добра програма. Това тук май пак е пушилка за псевдо вършене. Сори.