Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Защо поскъпва енергията: Далавери в търговията с тока и скъпия руски газ

Георги А. Ангелов Последна промяна на 24 септември 2021 в 10:36 3236 4

Снимка Архив

Далавери в търговията с ток на българската енергийна борса, поскъпването му в ЕС, поскъпването на руския газ и малкият внос на азербайджански газ в България. Това са основните причини за шоковото поскъпването на енергията в последно време според председателя на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски (ИТН) и бившия депутат от ДБ Борислав Сандов (Зелено движение).

“За експертите е ясно каква е природата на развитието в момента на пазара на енергията в България в момента. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса”, каза по Нова тв Хиновски. Според него пиковете в цената на енергията създават съмнения за манипулации. „Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия или се изнася, а тя се изнася напоследък, защото се правят огромни печалби”, обясни той и добави, че има и свързани играчи.

„Затова предложихме промяна в правилата за търговия на Енергийната борса. Да се започне с малки квоти за продажба. И да се започне с малкия бизнес, който няма нужда от 50 мегавата, а чака препродаване, за да задоволи нуждите си”, каза Хиновски. Той обясни, че износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС спазваме правилата за свобода на износа. „Ако го направим ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата”. България изнася предимно евтин ток от АЕЦ "Козлодуй. 

Основният проблем в момента е фактът, че малки предприятия не могат да си купят енергия, която е подходяща за тяхното производство - между 3 и 5 мегавата. „Има няколко големи играчи, които чакат големите търгове 180-200 мегавата. те дават сериозна банкова гаранция, защото един малко предприятие не може да даде гаранция от милиони. Тази енергия обикновено се изнася. И те правят големи печалби от износ на енергия в Гърция и Турция. Това е напълно законно”, заяви Хиновски.

Трябва да се направи анализ на правилата и да се види дали се нарушават, каза Хиновски. Според него се правят сделки на вътрешния пазар в нарушение на правилата. “Купувайки 300 мегавата, той я продава на по-малки части с много голяма печалба, това е забранено”, даде пример Хиновски. Печалбата била поне 20-30% Хиновски препоръча ДАНС да провери такива търговци, които в последните месеци са направили сделки, след което са закрити, но не каза имена. Добави, че такива случаи са доста.

Хиновски прогнозира, че цената на топлинната енергия от топлофикациите ще поскъпне минимум 8-10% след Нова година, защото расте цената на газа и на емисиите. 

ДАНС трябва да провери кои български компании се облагодетелстват от евтиния азерски газ, препоръча Хиновски. Според него, ако се внася газ от Азербайджан, вместо скъпия руски газ, цената ще намалее. Тъй като интереконекторът с Гърция все още не е готов, този внос може да се направи със суопови сделки. В случая това означава България да плаща азерски газ, който да се ползва от Гърция, а България да ползва руски, за сметка на количествата, които постъпват в Гърция от нас. Според Хиновски по-големият внос на азерски газ може да намали цените у нас значително. 

„Много активно в медиите се появява тезата, че виновна за поскъпването на тока е Зелената сделка. Високата цена се дължи на завишената цена на газа заради намалените доставки от Русия, а също и на квотите на въглеродните емисии, чието търсене расте заради възстановяването от COVID кризата. От едната страна е икономическият растеж и инфлацията, а от другата е газът“, заяви депутатът от „Демократична България“(“Зелено движение“) Борислав Сандов по бТВ.

България трябва ясно да заяви кога ще се откаже от въглищната енергетика и да премине към използване на възобновяеми източници, които, за разлика от руския газ, няма да поскъпват във времето, каза Сандов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Atan

24.09 2021 в 14:36

И с Белене нещата са много объркани.ТУ ще, ту не ще го строят. Ту там, ту в Козлодуй, ту има търг, ту няма. А неотдавна Р.Овчаров каза на Цветанка Р., че цялото оборудване е платено, но половината не било доставено!
Повече от ясно е, че трява да се построи, както е планувано, от държавата, без повече бавене. За да има ток и да се оправдаят погребаните в проекта милиарди.
А и с оглед на безалтернативното спиране на използването на въглища и прехода към ВЕИ, това е наложително.

1000

3

Atan

24.09 2021 в 14:28

Ами да започнат да правят каквото трябва, много се бавят! Конекторът с Гърция не се бави, саботира се! Действия трябват! А не се и споменава пред публиката проблема на ВЕЦ-овете! Те били пред спиране, точно сега, по силата на мистериозно министерско постановление от февруари, според което трябвало да придобият безпрецедентни документи за правото...да работят!

900

2

dormycum

24.09 2021 в 10:57

...а къде отиде АЕЦ Белене....слушайте кратунковеца Мартин и тока и газа ще стигнат космически цени...с още една централа(атомна) и с неосъществения "Южен поток" сега нямаше изобщо да повдигаме тоя въпрос...но нали трябва да легнем,всъщност,да се одупим на краварите....е,сега да се хванем за палците и да не мърдаме много за да не доставяме удоволствие на тези които ни клатят....а Мартинчо ще си разхожда гордо ДЦП-кратунката и ще залива пространството с глупости за това как е спасил България от фалит...той е много тъп,а ние още повече....

-8498

1

vas_sashka

24.09 2021 в 10:42

Кака Деса, пълни чекмеджета