За 100 дни до земеделските производители са стигнали над 1,8 млрд. лв.

17 февруари 2015 в 15:33 3559 0

Нова схема и средства в размер на 35 млн. лева от днес се ще се раздават на производители на качествени плодове и зеленчуци, съобщи новината от последните минути Десислава Танева. От средата на февруари парите ще бъдат изплатени, а стопаните по новата програма за първи път ще получат по 160 лв. на тон, или два пъти повече от миналата година. На пресконференция в Министерството на земеделието министърът на земеделието и храните представи отчет за дейността на ведомството за първите 100 дни от встъпването в длъжност на кабинета Борисов.

За 100 дни управление през касата на ведомството са раздадени на земеделските производители средства в размер на 1 млрд. и 800 млн. лева - това са директни плащания за земеделски производители, национални доплащания за животни, както и средства за развитие на селските райони.

От началото на мандата  земеделското министерство отчита приемането на промени в два закона - Законът за подпомагане не земеделските производители и Законът за собствеността и ползване на земеделските земи, които уреждат кампанията за директни плащания 2015 г, която стартира от 1 март и редът, по който животновъдите следва оттук насетне да ползват и получават за ползване пасищата. Приключва общественото обсъждане на наредбите за прилагане на схемите за директните плащания, в които също ще настъпят изменения.

Министър Танева отчете изключителна активност при програмата за развитие на селските райони. Първоначално от ЕК дали препоръки и написали над 400 критични забележки по програмата, но за месец ведомството изработило втора версия, която вече е изпратена в Брюксел за одобрение.

Като безспорен успех от ведомството изтъкнаха и промяната в наредбите, които дават по-богат достъп до пазарите на производители на мляко и млечни продукти. От министерството предвиждат и някои законови промени, които ще регламентират контрола и качеството на българските храни.

За най-голям и безспорен успех на ГЕРБ и кабинета на Бойко Борисов от Министерството на земеделието отчитат мерките за опазването на българската гора и контрол за извършените дейности.

Министър Танева отново повтори, че проблемите с незаконната сеч са в контрола и в зависимостите на местно ниво. Контролът върху дейностите в горите се осъществява от два пъти повече на брой мобилни екипи. На есен ще се въведе единна електронна система. "Единственият начин за справяне с проблема е въвеждане на системи за контрол, които минимизират влиянието на отделния човек – инспектор, кмет и т.н.," смята министърът.

Тя посочи още, че до края на март ще бъдат готови две наредби за сечите, в които ще бъдат заложени условия за извършване на тези дейности 2 пъти по-щадящи българската гора. "Увеличихме близо 2 пъти защитните гори", похвали се Танева.

По новата програма за колективни инвестиции по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“  Танева обеща да се включат пакет от условия и критерии за допустимост, които да отсяват недобросъвестните фиктивни сдружения. 

Колективните инвестиции имат за цел да подобрят сътрудничество между производителите чрез предприемане на по-ефективни и икономически изгодни инвестиции в общи съоръжения, оборудване, инфраструктура и други. По тази програма кандидатстват увеличение с 20% ще получат пък онези проекти за колективни инвестиции, които се изпълняват от над 10 земеделски производители или от групи и организации на производители.

„Работи се по това лицата, които кандидатстват за колективна инвестиция в обхвата като сдружение и като самостоятелни, да не надвишат общия лимит, който е даден за земеделски производители", обясни тя. От земеделското ведомство увериха, че ако се допусне заобикаляне на закоа мярката за колективни инвестиции няма да бъде пусната. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!