Танева: Може да загубим 248 млн. евро от еврофондовете за земеделие

България трябва да върне 60 млн. евро според окончателен доклад на ЕК

OFFNews 08 декември 2014 в 21:50 3466 4

Десислава Танева

Европейски одитори са изпратили искания за финансови корекции в България за общо 248 млн. евро заради нарушения при разпределянето на парите от еврофондовете за селските райони и земеделие.

Това съобщи пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева.

В Министерството на земеделието и храните са получени редица доклади на ЕК, с които ни уведомяват, че сме допуснали груби нарушения при разходването на средствата по Програма за развитие на селските райони 2007-2013, както и за плащанията на земеделските производители, обясни Танева.

По думите й само един от докладите е окончателен. Според него България трябва да върне в бюджета на ЕС 60 млн. евро заради нарушения на обществени поръчки за общинските мерки на програмата за развитие на селските райони.

Става дума за инвестиции за ремонт и облагородяване на градската среда в по-малки населени места. Глобата е наложена и заради нарушения при директни плащания, свързани със системата за идентификация на земеделските площи. Често се случва собствениците да представят нереално големи обеми обработваема площ, за която искат да получат субсидии. Финансовата корекция е наложена и заради договори по „Техническа помощ“, сключени по времето на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, посочи Танева.

България е в още няколко процедури, за които са поискани санкции. Само в един от докладите става дума за финансова корекция – в размер на 120 млн. евро. Основната причина за нарушенията са отново „общинските мерки“ по ПРСР и авансовите плащания по тях, допълни земеделският министър.

За да не се загубят пари, през последните години от ДФ „Земеделие“ разпределят авансови плащания, за да наваксат изоставането по програмата. Общините имат право да теглят аванс от 50% за проектите, които се изплащат до края на годината, за да няма загуба. При одитите обаче са установени нарушения, като отговорни за тях са от ДФЗ и от земеделското министерство както в предишното правителство на Борисов, така и в кабинета на Орешарски, подчерта министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови