United Group продаде телеком кулите си в България, Хърватия и Словения на TAWAL

Сделката се оценява за 1,22 милиарда евро

OFFNews 28 август 2023 в 15:07 3226 1

TAWAL
Сделката е приключена.

Собственикът на Vivacom - компанията United Group, която е водещ доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, обяви, че е приключила на 24 август продажбата на пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения (TowerCo) на TAWAL, дъщерно дружество на stc Group и водеща компания за ИКТ инфраструктура в региона на Близкия изток и Северна Африка.

Сделката бе приключена съгласно условията на Договора за покупко-продажба и след получаване на одобрение от страна на регулаторните органи.

Сделката за TowerCo, която се състои от повече от 4800 кули, се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства. Цената е изцяло платена и представлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди данъци, лихви, амортизация, след лизинг и преди МСФО 16).

Нетните приходи от сделката възлизат на 1,218 милиарда евро и ще бъдат използвани за пълното изплащане на издадените от компанията привилегировани обезпечени облигации с номинал от 525 милиона евро с падеж през 2024 г. и привилегировани обезпечени облигации с номинал от 550 милиона евро с падеж през 2025 г. Останалата сума ще бъде използвана за по-нататъшно подобряване на кешовите позиции и ликвидността на United Group. Също така, ликвидността на компанията ще бъде допълнително подобрена със средства от бъдещи плащания от TowerCo, възлизащи на 29 милиона евро, които ще бъдат получени малко след приключването на сделката. След погасяване на главницата и натрупаните лихви по облигациите за 2024 и 2025 г., общият нетен положителен резултат за ликвидността на компанията ще възлезе на 168 милиона евро.

Сделката е първа инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият доставчик на интегрирана ИКТ инфраструктура в региона на Близкия изток и Северна Африка и има портфолио от над 21 000 телекомуникационни кули.

United Group и дъщерните ѝ дружества в съответните държави ще продължат да бъдат основни наематели на пасивната инфраструктура за мобилни мрежи, част от тази сделка. В тази връзка, компанията сключи дългосрочно рамково споразумение, първоначално за срок от 20 години, с последващо подновяване на всеки 8 години. Освен това e подписано споразумение за осигуряване на определено ниво на услугите, за да се гарантира непрекъснато ползване на инфраструктурата на телекомуникационните кули след приключване на сделката.

Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group, заяви:

“Тази сделка е много атрактивна за United Group и ни дава възможност да освободим капитал от съществуващите неосновни инфраструктурни активи, като едновременно с това се възползваме от атрактивни решения в сектора на телекомуникационните кули. Това е в съответствие с най-новите тенденции, предприети от редица телекомуникационни оператори в цяла Европа през последните години. Средствата от продажбата ще бъдат използвани за значително намаляване задълженията ни и осигуряване на допълнителни възможности за бъдещ растеж. Щастливи сме, че имаме силен партньор в лицето TAWAL, най-големият доставчик на интегрирана ИКТ инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка, в тяхната първа инвестиция в Европа и ще търсим още възможности за съвместен растеж и разширяване“.

Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15,5 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!